“Studiile au demonstrat că acumularea de greutate în exces se află în strânsă legătură cu apariţia diabetului, lucru care ne este confirmat în fiecare zi în activitatea de la cabinet. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, vrem să transmitem pacienţilor că acest diagnostic nu reprezintă o fatalitate. Atât boala, cât şi complicaţiile sale pot fi prevenite sau combătute prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, însemnând o dietă echilibrată, activitate fizică şi un somn odihnitor. Regimul alimentar este esenţial în managementul diabetului, deoarece constituie jumătate din tratamentul său, cealaltă jumătate fiind reprezentată de medicaţia orală sau injectabilă”, a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la clinica Smart Nutrition.

În cadrul clinicii Smart Nutrition se efectuează evaluări ale stării de sănătate a pacienţilor din punct de vedere nutriţional folosind analizatorul de compoziţie corporală cu bioimpedanţă, un instrument care oferă informaţii extrem de precise despre greutatea reală, greutatea ideală, compoziţia corporală disociată pe compartimente (în apă, masă musculară, masă minerală şi grăsime), indicele de masă corporală, rata metabolică şi vârsta biologică a organismului.

 

Dacă în urma analizelor reiese că pacientul este supraponderal sau obez, se efectuează testul de glicemie pentru depistarea diabetului zaharat sau a prediabetului (conform ghidului Asociaţiei Americane de Diabet din 2019; The American Diabetes Association - “Standards of Medical Care în Diabetes”). Diagnosticul este stabilit atunci când 2 măsurători diferite arată valori ale glucozei din sânge de peste 126 mg/dl (valori măsurate dimineaţa, după 8-10 ore de post alimentar). O altă analiză care poate ajuta în diagnosticare este hemoglobina glicozilată A1c, care trebuie să fie de cel puţin 6.5% pentru a indica prezenţa diabetului zaharat. 

 

 

“Educaţia nutriţională pentru pacientul cu diabet are un rol foarte important, dar la fel de importantă este şi sursa de unde acesta îşi ia informaţiile. În ultima perioadă, numărul persoanelor diabetice care ne-au trecut pragul clinicii a fost în creştere, ceea ce reprezintă o schimbare pozitivă. Medicii noştri diabetologi învaţă pacienţii cum să aibă un regim alimentar corect, pe care să îl transforme într-un stil de viaţă, astfel încât să ţină boala sub control şi riscul complicaţiilor în viitor să fie unul cât mai scăzut. La Clinica Smart Nutrition, pacienţii sunt întâmpinaţi de o echipă profesionistă de medici specialişti în diabet, nutriţie şi boli metabolice, cu o bogată experienţă clinică şi activităţi de cercetare, printre care se numără şi unul dintre cei 8 medici din România certificaţi de Federaţia Mondială a Obezităţii”, a declarat Andreea Vasile, director clinica Smart Nutrition.

Medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) şi care au o rudă de gradul I cu diabet, să îşi testeze periodic valorile glicemiei. Acelaşi lucru este recomandat şi în cazul celor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentari şi în familie au cazuri de diabet zaharat.

Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicaţii precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficienţă renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecţiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.