De 1 Martie femeile şi fetele primesc mărţişoare,pe care le poartă toată durata lunii. Împreună cu mărţişorul mai primesc flori timpurii de primăvară,cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Originea şi semnificaţia mărţişorului

Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute cu exactitate,dar prezenţa sa la români este considerată ca fiind datorită substratului comun daco-tacic,dar alte legende îi dau alte origini care sunt legate de întemeierea primului hanta al bulgarilor la Dunăre,în anul 681. Se mai spune că sărbătoarea mărţişorului a apărut de pe vremea Imperiului Roman,când era sărbătorit Anul Nou în prima zi a primăverii,în luna lui Marte. Acesta fiind zeul războiului,dar şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Dualitate remarcată în culorile mărţişorului,albul însemnând pace,iar roşul-război.

Folcloristul Simion Florea Marian presupune că în Moldova şi Bucovina mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint,prinsă cu aţă albă-roşie,şi era purtat de copii în jurul gâtului. Fetele adolescente purtau şi ele mărţişor la gât în primele 12 zile ale lunii martie,pentru ca mai apoi să-l prindă în păr şi să-l păstreze până la înflorirea copacilor. La acel moment,fetele îşi scoteau mărţişorul şi-l atârnau de creanga unui copac,iar moneda o dădeau pe alimente. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.

Tradiţii de mărţişor

După ce nu mai poartă mărţişorul,femeile îl leagă de ramura unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor. Dacă cineva îşi pune o dorinţă atunci când leagă mărţişorul în pom,i se va îndeplini. De aceea,în mai multe zone ale României,la începutul lunii aprilie,copacii sunt împodobiţi de mărţişoare.

În Transilvania,mărţişoarele sunt atârnate de uşi,ferestre,de coarnele animalelor domestice,pentru a speria duhurile rele.

În judeţul Bihor,oamenii se spală cu apă de ploaie,asta dacă plouă pe 1 martie,spunându-se că vor deveni mai frumoşi şi sănătoşi.

În Banat,şi nu numai,fetele oferă băieţilor mărţişoare,care în mod tradiţional sunt făcute de ele.

În zona Moldovei,de 1 martie fetele oferă băieţilor mărţişoare,care la rândul lor le oferă acestora de 8 martie mărţişor,ciocolată sau flori.

Acum se găsesc mărţişoare în magazine şi pe stradă,peste tot,de diferite modele şi culori,pictate,împletite,care sunt pe placul tuturor şi care au înscripţionate diferite cifre,litere,animale,flori,orice. Sunt persoane care poartă mărţişorul întreaga lună,altele doar de pe 1 până pe 8 Martie,două săptămâni sau doar câteva zile.