Intervenţia e simplă şi se face sub anestezie generală. După aceasta,de obicei animalul este reţinut pentru supraveghere medicală cel puţin 24 de ore,în vederea preîntâmpinării unor efecte nedorite ale substanţelor anestezice şi observarea dispariţiei efectului acestora.

Mulţi dintre proprietari greşesc refuzând asistenţa medicală şi supravegherea postoperatorie. Hipotermia şi hipoglicemia,mai des întâlnite la pacienţii tineri sau cu greutate mică,pot fi depistate şi combătute de un medic veterinar şi nu de către proprietar.

Este interzisă administrarea de lichide sau alimente postoperator,hidratarea şi susţinerea organismului fiind realizată mai bine pe cale intravenoasă.

Sterilizarea e o manoperă medicală curentă cu multe urmări favorabile:

Evitarea obţinerii de pui nedoriţi şi limitarea vagabondajului. Prin sterilizare se stopează abandonul. Cei mai mulţi câini fără stăpân sunt,de fapt,puii animalelor cu stăpân,aruncaţi în stradă.

Evitarea pericolului transmiterii de boli.

Sterilizarea previne apariţia cancerului mamar.

Se elimină complet riscul de apariţie a cancerului ovarian sau a piometrului (puroi în uter).

Masculii sunt feriţi de cancerul testicular şi de bolile prostatei,care apar mai ales la vârstă înaintată.

Câinii sterilizaţi sunt mai puţin agresivi.

Durata de viaţă a animalelor castrate creşte.

Se crează premisele adoptării animalelor de pe stradă.

Dacă vă gândiţi că este „sănătos” ca femela din casă sau din curte să aibă măcar o gestaţie dusă la final,trebuie să ştiţi că starea de gestaţie este un stres major pentru organism,duce la apariţia unor produşi de concepţie eventual nedoriţi,viitori orfani sau abandonaţi;gestaţia în sine poate pune numeroase probleme pe tot parcursul său şi nu se constituie într-un avantaj pentru sănătatea femelei,ci uneori dimpotrivă.

Dacă vă îngrijoraţi că după sterilizare micul nostru prieten s-ar putea îngrăşa,există o explicaţie coerentă şi anume că managementul nutriţional deficitar realizat de stăpân sau sedentarismul,moştenirea genetică,sunt elementele principale ce duc la obezitate şi alte dereglări metabolice şi nu ca urmare a sterilizării.

Îl poţi steriliza gratuit

Primăriile şi asociaţiile pentru protecţia animalelor derulează un program de sterilizări gratuite. Demersul este următorul:sunaţi la numele de telefon oferite,vă programaţi,mergeţi cu patrupedul în ziua stabilită,având cu voi o copie după buletin.

Pentru Bucureşti,puteţi suna la 021.312.95.55 (AsPA) şi la 021.311.25.98 (Vier Pfoten,sterilizează şi pisici),iar pentru restul ţării la 0726.157.498 pntru informaţii (ex. Piteşti:0733.929.353,Câmpina,Ploieşti:0721.369.809,Cernavodă:0241.235.081. Pentru mai multe informaţii,accesaţi www.sterilizeaza.ro.