Popular,planta este numită şi usturoită,ai-de-pădure sau ai-ciorăsc,datorită similarităţii gustului şi mirosului său cu cel de usturoi,cu care de altfel este şi rudă,din punct de vedere botanic.

Fiind unul dintre vestitorii primăverii,leurda este o plantă de talie medie-mică,cu frunze cărnoase,de un verde puternic,ce îşi face apariţia încă din luna martie,imediat după ghiocei şi preferă pădurile umede şi umbroase de foioase din zonele de deal şi munte.

Din punct de vedere terapeutic,leurda este mai puternică decât usturoiul,datorită faptului că acesta este o plantă salbatică,neatinsă de mâna omului,ce reuşeşte să-şi păstreze nealterate însuşirile,care îi conferă efecte terapeutice uimitoare. Mai mult decât atât,această plantă a fost declarată de către cercetătorii germani „planta mileniului trei”,pentru efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge,asupra digestiei,asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin.

Frunzele acestei plante sunt extrem de bogate în substanţe care aduc mari beneficii sănătăţii predominând sulfura de alil,care îi imprimă gustul şi mirosul caracteristic. Leurda abundă în carotenoizi,vitaminele A şi C,levuloza,ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu,fier,fosfor,natriu,cupru.

Acestea sunt câteva dintre afecţiunile pe care consumul de leudă le vindecă:

1. Purifică sângele şi organele

Frunzele leurdei au capacitatea de curăţare a sângelui,ficatului,stomacului şi intestinelor,mult mai activă decât usturoiul. Pentru a beneficia de aceste calităţi,se recomandă ca,în fiecare primăvară,să se facă o cură de 4 săptămâni,cu frunze proaspete (prin uscare,frunzele îşi pierd din proprietăţi).

2. Ajută la scăderea valorilor ridicate ale colesterolului

...............................

Află pe Antena Satelor cum poţi folosi leurda pentru cele mai eficiente TRATAMENTE NATURISTE