În zilele noastre,tot mai multe persoane se luptă cu un nivel ridicat de colesterol,din diverse motive.

Iată care sunt cele mai comune cauze ale colesterolului ridicat:

1. Dieta nesănătoasă

Consumul de grăsimi saturate pot provoca un nivel ridicat de colesterol. Grăsimile saturate se găsesc în alimente care este bogate în grăsimi. Acestea sunt alimente,cum ar fi carnea grasă roşie,untul,brânza,prăjiturile. Evită sau limitează consumul de produse alimentare care conţin grăsimi saturate.

2. Factori ereditari

Dacă există în familie,rude care au avut colesterolul ridicat,atunci poate că este un motiv pentru a începe să te îngrijorezi. Forma moştenită de nivel ridicat de colesterol poate duce la blocaje mai devreme sau la apariţia accidentului vascular cerebral.

3. Supraponderalitatea

Obezitatea sau chiar pur şi simplu a fi supraponderali este o altă cauză a colesterolului ridicat. În plus,deteriorarea vieţii sociale duce la creşterea trigliceridelor care provoacă creşterea colesterolului,care duce mai apoi,la apariţia blocajelor. Menţinerea greutăţii poate duce la îndepărtarea riscului de colesterol ridicat.  

 4. Sedentarismul

Oamenii care îşi petrec viaţa stând sau dormind toată ziua sunt la un risc foarte mare de colesterol ridicat. O viaţă activă poate reduce trigliceridele şi ne ajută să ne menţinem greutatea.

5. Fumatul

Fumatul joacă un rol important în nivelul de colesterol. Acesta scade nivelul de colesterol bun,precum şi durata de viaţă. Renunţarea la fumat ne ajută să menţinem nivelul colesterolului şi să trăim într-un mod sănătos.

6. Vârsta şi sexul

Nivelul de colesterol natural începe să crească până la vârsta de 60-65 de ani,în cazul ambelor sexe. Femeile au,în general,nivelul de colesterol scăzut,înainte de menopauză. Dar după menopauză,femeile pot avea un nivel mai ridicat de colesterol,decât bărbaţii. Prin urmare,vârsta şi dieta ne menţine într-un stil de viaţă sănătos.

  

7. Medicamentele

  

Unele medicamente pot creşte nivelul de trigliceride. Astfel,înainte de a lua pastile,consultă medicul.

 8. Alcoolul  

Consumul de alcool în mod regulat poate deteriora ficatul şi muşchii inimii,ceea ce duce la creşterea tensiunii arteriale şi provoacă nivelul de colesterol din organism să crească.

  

9. Stresul

  

Când oamenii sunt stresaţi,se consolează prin fumat,consumul de alcool sau consumul de produse alimentare grase. Prin urmare,stresul prelungit poate cauza creşterea colesterolului din sânge.

  

10. Anumite boli

  

Anumite boli cum ar fi diabetul şi hipotiroidismul,duc la creşterea nivelului de colesterol din organism. Din acest motiv,trebuie efectuat un test medical periodic,pentru a menţine nivelul de colesterol sub control.