Pe aceeaşi temă:

Dulciuri care nu te îngraşă

Cura de detoxifiere îţi redă tonusul

Calculează indicele de masă corporală

În funcţie de metabolism,sex,vârstă şi alimentaţie,fiecare are greutatea sa. De aceea,înainte să adopţi un regim alimentar drastic sau să faci sport,este bine să-ţi calculezi indicele de masă corporală (IMC). Acesta îţi dă informaţii preţioase despre organismul tău,adică dacă eşti supraponderală,dacă ai o greutate normală sau dacă eşti prea slabă. Indicele de masă corporală se calculează prin împărţirea greutăţii,în kilograme,la înălţime,care se calculează în centimetri la pătrat. De exemplu,dacă ai o înălţime de 1,65 m şi cântăreşti 60 de kilograme,indicele tău de masă corporală este 60:2,72 (1,65x1,65),adică 22,05.

Fără diete cu puţine calorii

Pentru a fi eficient,regimul tău alimentar nu trebuie să conţină restricţii alimentare prea severe,deoarece există riscul să iei din nou în greutate când renunţi la dietă. După un meniu sărac în elemente nutritive,corpul tău se va obişnui cu puţine calorii şi chiar dacă mănânci normal,el tot va avea tendinţa să stocheze calorii suplimentare. Aşa că încearcă să nu slăbeşti mai mult de 500 de grame săptămânal.

Nu te lipsi de proteine

Pentru a fi în cea mai bună formă,corpul tău are nevoie să primească zilnic doza necesară de nutrienţi. Este important să mănânci proteine pe care le iei din lapte,din ouă,din peşte,din carne de pasăre şi de vită. De asemenea,nu uita să-ţi completezi regimul alimentar cu fibre,vitamine şi antioxidanţi obţinute din fructeşi din legume,din paste sau din ceaiuri.

Evită grăsimile "rele"

Atunci când vrei să te menţii în formă,fereşte-te de grăsimile saturate,care tind să ridice nivelul colesterolului din sânge. Prin urmare,limitează consumul de unt,smântână,brânzeturi,dulciuri şi produse de patiserie.

Mănâncă ponderat

Formula succesului,atunci când vrei să slăbeşti,nu este să renunţi la alimentele care îţi plac,chiar şi când acestea sunt dăunătoare. Dimpotrivă,le poţi savura pe îndelete dacă ştii când să te opreşti. O bucăţică de ciocolată nu te îngraşă,însă o cutie întreagă cu bomboane de ciocolată se va simţi pe cântar.

Nu mânca tot timpul

Specialiştii în nutriţie spun că este bine să mâncăm numai atunci când ne este foame şi nu tot timpul zilei. Se pare că atunci când mănânci fără să-ţi fie foame,organismul stimulează producţia de insulină,un hormon responsabil de creşterea în greutate.

Lichidele,miracol pentru sănătate

Apa te ajută să elimini toxinele şi oferă vitalitate şi strălucire organismului. Prin urmare,bea apă,ceai şi cafea în cantităţi moderate. În plus,doi litri de lichide pe zi ajută digestia şi alungă durerile de cap.

Fă mişcare

Când vrei să dai jos câteva kilograme,ţine cont de faptul că activitatea fizică este la fel de importantă ca şi ceea ce pui în farfurie. Practicarea sportului,în afară de a tonifia musculatura,creşte şi aportul caloric. Astfel,necesitatea de a-ţi monitoriza dieta este mai mică.

Optează pentru un meniu de detoxifiere

Dacă ai exagerat cu alimentele bogate în grăsimi,este recomandat să optezi pentru un meniu de detoxifiere. Alege să consumi peşte alb,legume fierte şi iaurturi sau brânză degresată.

Înarmează-te cu răbare

Utimul,dar nu cel din urmă sfat pentru a-ţi menţine greutatea corporală este să mesteci cât mai uşor când mănânci şi să nu te laşi pradă meselor îmbelşugate atunci când eşti stresată. Nu uita că depinde de tine să-şi controlezi greutatea şi cu puţină voinţă poţi muta chiar şi kilogramele încăpăţânate de la locul lor.