După #BirdBoxChallenge sau #IceBucketChallange, o altă provocare a înnebunit intrnetul. Prin #10YearChallenge, oamenii sunt încurajaţi să posteze pe reţelele de socializare o fotografie cu ei de acum 10 ani şi una cu ei din prezent.

Sigur ai observat că numeroase celebrităţi sau chiar prietenii tăi  au făcut-o deja. 


Povocarea ar avea de-a face cu aplicaţia „Memories” de pe Facebook şi cu faptul că în anul 2009 a luat amploare reţeaua de socializare, peste 200 de milioane de oameni facându-şi un cont de Facebook. 

Există însă şi voci care susţin că aceste imagini ar putea fi folosite şi în alte scopuri.

„Eu acum 10 ani: probabil că aş fi intrat în jocul fotografiilor de pe Facebook şi Instagram. Eu acum: mă întreb cum toate aceste date ar putea fi folosite pentru a antrena algoritmi de recunoaştere facială şi recunoaştere a vârstei”, a scris jurnalista Kate O'Neill pe Twitter.

Kate O'Neill a explicat că, deşi fotografiile de profil erau oricum publice şi Facebook avea acces la ele, ar fi fost dificil de folosit pentru algoritmi de recunoaştere facială şi a procesului de îmbătrânire, pentru că mulţi utilizatori îşi pun adesea fotografii vechi la profil sau postează fotografii ale animalelor de companie, ale copiilor sau chiar peisaje şi imagini abstracte.


Este însă grav faptul că cineva s-ar putea folosi de fotografiile de pe Facebook pentru a crea algoritmi de recunoaştere facială? Nu neapărat. De exemplu, softurile care „îmbătrânesc” fotografii pot fi folosite pentru a găsi persoane dispărute, mai ales copii, arată Kate O'Neill, potrivit digi24.ro/ 

Şi agenţiile de publicitate se pot folosi de algoritmii de recunoaştere facială şi a vârstei. 

Astfel, toţi cei care acceptă această provocare trebuie să fie conştienţi de datele personale pe care le creează şi le postează pe Facebook, de cine poate avea acces la ele şi de implicaţiile lor.