Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania – realizate de regizori debutanţi sau aflaţi la al doilea lungmetraj – vin din 16 ţări:Franţa,Tunisia,Belgia,Islanda,Danemarca,Australia,India,Bulgaria,România,Marea Britanie,Germania,Israel,Franţa,Cambodgia,Spania şi,pentru prima dată în istoria festivalului,din Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut. 

„Primul film pe care l-am invitat în competiţie a fost Island City (India),iar ultimul confirmat a fost De l'ombre il y a (Franţa-Cambodgia). Nici că puteau fi mai deosebite unul de celălalt:primul e un film în scheciuri fără legătură între ele,teribil de inventiv şi de cameleonic,fiecare dintre cele trei episoade corespunzând unui gen cinematografic. Celălalt sfidează convenţiile narative şi se sustrage oricărei etichete,generând o experienţă cinematografică fără plasă de siguranţă,de-o frumuseţe şi emoţie viscerale. Aceste diferenţe radicale le caracterizează,de altfel,şi pe celelalte zece filme din concurs. În plus,nici unul nu joacă precaut – toate îşi asumă un risc”,spune directorul artistic TIFF,Mihai Chirilov.
 
Singurul film românesc din competiţia TIFF 2016,Câini este debutul regizorului Bogdan Mirică,scenaristul şi co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul va fi proiectat în Un Certain Regard la Cannes şi va avea premiera naţională la Cluj. Thriller-ul cu Dragoş Bucur,Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în rolurile principale urmăreşte traseul lui Roman,un tânăr care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea,unde devine,treptat,martorul unor evenimente bizare. Debut este şi Shelley,în regia lui Ali Abbasi,un horror comparat cu Rosemary’s Baby al lui Roman Polanski,în care o sarcină controlată de puteri malefice devine o ameninţare pentru mama-surogat,interpretată de Cosmina Stratan (După dealuri).
 
„Sub semnul diversităţii extreme se află şi prezenţa românească din competiţie:dacă producţia străină Shelley e o mostră impecabilă de film de groază,prilejuindu-i actriţei Cosmina Stratan un excelent rol de compoziţie,Câini răstoarnă convenţiile filmului de gen-ca să nu mai vorbesc de cele ale Noului Val-şi devine un veritabil anti-western balcanic”,adaugă Chirilov. 
 
Iată lista filmelor din competiţie:
 1. Când deschid ochii / As I Open my Eyes / À peine jouvre mes yeux,r. Lyla Bouzid (Franţa,Tunisia,Belgia,EAU)
 2. Cîini / Dogs,r. Bogdan Mirică (România)
 3. Fado,r. Jonas Rothlaender (Germania)
 4. Fragmentar / Remainder,r. Omer Fast (Marea Britanie)
 5. Sete / Thirst,r. Svetla Tsotsorkova (Bulgaria)
 6. Shelley,r. Ali Abbasi (Danemarca)
 7. Tanna,r. Bentley Dean,Martin Butler (Australia,Vanuatu)
 8. Tikkun,Avishai Sivan (Israel)
 9. Trei poveşti din Mumbai / Island City,r. Ruchika Oberoi (India)
 10.  Un loc la umbră / Where There is Shade / De l’ombre il y a,r. Nathan Nicholovitch (Franţa,Cambodgia)
 11. Uşa deschisă / The Open Door / La Puerta Abierta,r. Marina Seresesky (Spania)
 12. Vrăbii / Sparrows,r.Rúnar Rúnarsson (Islanda,Danemarca)
Credit foto:Iulia Weiss