Bunicile nu cunosc cele mai noi medicamente,dar au mereu la îndemână leacuri eficiente,pe care le iau din... cămară. Aşa găsesc ele soluţii ­pentru orice tip de durere. Leacurile lor nu prea dau greş,iar unele dintre ele sunt vechi de generaţii întregi.

1. Când ţi s-au umflat picioarele după o zi obositoare sau pentru că e prea cald,poţi să te refaci rapid folosind rădăcina de brusture.Lasă la infuzat în 400 ml de apă o mână de plantă mărunţită,timp de 10 minute,şi fă-ţi o baie la picioare timp de un sfert de oră.

2. Scapă de umflături!Amestecă o lingură de scorţişoară cu două linguri de miere şi foloseşte preparatul ca unguent,pe care să-l aplici de trei ori pe zi pe micile umflături cauzate de insecte.

3. Dacă  ţi s-au inflamat tendoanele,se resorb rapid cu ghimbir.Pune opt felii de ghimbir proaspăt într-o jumătate de litru de apă fierbinte şi lasă-l la infuzat 10 minute. Bea patru ceşti de ceai pe zi.

4. E atât de supărător să fii alergică la polen,să strănuţi întruna  şi ­să-ţi lăcrimeze ochii! Dar ştiai că dacă respiri pe gură şi expiri pe nas alergia devine mai uşor de suportat?

5. Se întâmplă să te tai sau să te zgârii,din neatenţie?Dacă tăietura sângerează şi nu ai alcool sanitar să o dezinfectezi,o poţi face cu suc de lămâie. Lămâia nu e doar un bun dezinfectant,dar are şi capacitatea de a opri foarte repede sângerările.

6. Când ţi-e rău de la stomac,­cuişoarele te calmează.Ia câteva ­cuişoare şi mestecă-le cât de mult poţi. Răul de stomac va dispărea şi,în plus,cuişoarele îţi vor lăsa un gust plăcut şi o respiraţie proaspătă.

7. Te-a înţepat o albină?Durerea e insuportabilă,dar o poţi diminua cu uşurinţă! Amestecă trei linguriţe de bicarbonat cu o linguriţă de apă călduţă. Aplică amestecul pe zona afectată de înţepătură şi lasă-l să acţioneze câteva minute.

8. Pentru tratarea unei arsuri superficiale,poţi prepara o cataplasmă naturală care să ajute la cicatrizarea rănii.Amestecă spanac fiert şi răcit cu ulei de măsline şi pune totul într-un tifon. Aşază pasta obţinută pe arsură şi las-o să acţioneze mai multe ore.

9. Dureri musculare după prea mult sport?Prepară-ţi o loţiune naturistă şi revigorantă dintr-un căţel de usturoi şi 3 linguri de ulei camforat. Masează zona dureroasă şi completează tot procesul de vindecare cu o cataplasmă de argilă verde,dacă e nevoie.

10. Scapă de durerile lombare şi de cele provocate de reumatism cu un decoct de cimbru:100 g plantă se pun într-un litru de apă fierbinte,timp de un sfert de oră. Foloseşte decoctul pentru o baie de 20 de minute.

11. Şi atunci când suferi de artroză,remediile naturiste îţi vin în ajutor ca să depăşeşti crizele cu binecunoscutele lor puseuri.Pune un pumn de seminţe de in măcinate într-o ceaşcă de apă caldă. Amestecă până obţii o pastă pe care o aplici pe locul dureros de două ori pe zi,timp de cinci zile.
 
12. În caz de bronşită şi de tuse puternică în plină noapte,foloseşte macul.Pune 20 g de flori uscate într-un litru de apă fierbinte timp de 10 minute şi bea o cană înainte de culcare. Şi să nu crezi că leacul va rămâne fără efect,pentru că,e clar,bunicile ştiu tot!