Indiferent de vârstă, a şti să te comporţi în societate a reprezentat mereu un avantaj. De obicei, aceste deprinderi se învaţă în sânul familiei. Regulile se asimilează cel mai bine de la vârste fragede. Câteodată, copilul nu este nepoliticos în mod intenţionat atunci când, de exemplu, vorbeşte tare sau întrerupe discuţiile adulţilor. Unii părinţi nu acordă atenţia cuvenită acestor comportamente, însă cu ajutorul acestor reguli vei reuşi să creşti un copil educat, un bun exemplu pentru ceilalţi.

1.Dacă vrea să ceară ceva, învaţă-l să spună „te rog“.

2.Când primeşte ceva, este frumos să mulţumească de fiecare dată.

3.Să ştie să-i salute pe cei apropiaţi, pe vecini, pe colegi.

4.Să fie capabil să-şi ceară scuze când a greşit.

5.Atunci când doi adulţi poartă o conversaţie, să nu-i întrerupă dacă nu este o urgenţă şi să aştepte ca aceştia să termine de vorbit. Apoi să întrebe dacă le poate comunica ceva.

6.Când vrea să intre într-o încăpere, trebuie să bată la uşă şi să aştepte un răspuns înainte de a intra.

7.Când dă un telefon, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să se prezinte şi să întrebe interlocutorul dacă are disponibilitaea să poarte o conversaţie.

8.Să ceară permisiunea înainte de a întreprinde o acţiune mai îndrăzneaţă. Acest lucru poate preveni apariţia situaţiilor neplăcute şi neprevăzute.

9.Să nu îi judece pe ceilalţi în funcţie de aspectul lor fizic şi să se abţină să facă comentarii răutăcioase referitoare la înfăţisare.

10.Când cineva îl întreabă de sănătate, să răspundă politicos.

11.Când îşi petrece timpul liber acasă la prieteni, să le mulţumească părinţilor acestora pentru ospitalitate.

12.Dacă strănută sau cască, este indicat să îşi acopere gura, iar dacă vrea să îşi sufle nasul, să o facă în batistă sau în şerveţele de hârtie.

13.Să le arate consideraţie persoanelor respectabile, mult mai în vârstă ca el: bunici, profesori, cunoscuţi.