14 idei salvatoare să-ţi reduci facturile lunare

1 67940 original jpg jpeg

Costurile de întreţinere îţi dau dureri de cap? Există diverse modalităţi prin care să faci economii. Un pic de ici, un pic de colo, şi cheltuielile vor scădea simţitor. E suficient să fii atentă la anumite detalii şi să-i înveţi şi pe cei din familie să ţină cont de următorii paşi.

Chibzuieşte energia electrică

Preţurile la lumină cresc în mod constant şi-ţi reduc simţitor bugetul – iată câteva reguli de bază care te ajută să faci economii:

Conform specialiştilor,un sfert din consumul de curent din gospodării este dat de funcţionarea frigiderului/congelatorului. Prin urmare,investeşte într-un „răcitor“ cu clasă energetică A++sau A+++,ale cărui costuri iniţial mai ridicate vor fi amortizate prin faptul că aparatul consumă mai puţin şi are performanţe mai ridicate.

Nu ai bani de un frigider nou? Foloseşte-l atunci pe cel vechi în mod corect. Amplasează-l departe de orice sursă de încălzire – aragaz,fereastră –,şi lasă în spatele aparatului un spaţiu de cel puţin 10 cm pentru a asigura fluxul de aer ce previne supraîncălzirea. Schimbătorul de căldură din spate trebuie să fie mereu curat – unul murdar putând pierde până la o treime din energia electrică consumată.  Înlocuieşte garnitura de etanşare a uşii,atunci când începe să se uzeze,şi ţine aparatul plin. Când n-ai multă mâncare înăuntru,completează cu recipiente în care ai pus apă. Setează termostatul la o temperatură de 5-7 0C în frigider  şi  la minus 18 0C pentru congelator.

Ponderea maşinii de spălat în totalul energiei consumate este de 10%. O cifră serioasă,nu? Prin urmare,alege,ca şi la frigider,una cu clasă energetică A++. Optează pentru programe cu apă cât mai rece,foloseşte la nivel optim capacitatea de încărcare a cuvei şi nu supraîncărca uscătorul.

Iluminatul costă şi el. Prin urmare,foloseşte din plin lumina naturală,aşezând biroul lângă fereastră. Schimbă becurile clasice cu unele ecologice şi foloseşte lămpi fluorescente în bucătărie. Şi nu uita să stingi lumina la baie!

Calculatoarele,televizoarele şi alte echipamente electronice îţi golesc puşculiţa mai ales atunci când aparatele cu pricina sunt în stand-by – adică nu sunt complet stinse,fiind gata să funcţioneze la acţionarea unui buton. Prin urmare,scoate-le din priză atunci când nu eşti acasă sau achiziţionează-ţi un întrerupător pe care îl poţi opri cu o simplă apăsare. Procedează la fel cu încărcătoarele de acumulatori sau de telefon mobil –scoate-le din priză de îndată ce aparatul s-a încărcat.

Drămuieşte apa

Metrii cubi de apă rece şi caldă folosiţi în gospodărie „îngreunează“ factura de întreţinere,prin urmare e cazul să iei măsuri:

Verifică întotdeauna să n-ai robineţi care „plâng“,ţevi sparte,bazine de toaletă defecte. Un bazin stricat „pierde“ circa 40 de litri de apă zilnic. Dacă ai ocazia,investeşte în materiale sanitare de calitate,care nu se strică uşor şi care te ajută să faci economii.

Fă duş în loc de baie. Un duş de 5 minute înseamnă 35 de litri de apă,o cadă plină,cel puţin dublu.

Renunţă la duşurile de durată. Foloseşte un cap de duş economic,opreşte apa ori de câte ori te şamponezi şi te dai cu săpun. Nu te peria pe dinţi şi nu te epila sub duşul care curge. Şi nu uita că duşurile prelungite,cu apă fierbinte,nu numai că-ţi uşurează portofelul,dar îţi afectează şi hidratarea pielii.

Spală vasele în chiuvetă,după ce ai pus dopul şi ai strâns apă în ea. Foloseşte apa folosită de la clătire,fără urme de detergent,pentru a uda florile,spre exemplu.

Căldură cu bani puţini

Pe timpul sezonului rece,dârdâi de fiecare dată când vezi cât ai cheltuit cu încălzirea. Iată ce să faci:

Izolează-ţi pereţii şi ferestrele înainte să vină frigul. Prin pereţi se pierde o treime din căldura casei,iar prin uşi şi ferestre mai bine de jumătate. Montează-ţi geamuri termopan sau foloseşte benzi adezive pe cercevele,iar la baza ferestrelor,acolo unde se simte curent,foloseşte rulouri umplute cu melană.

Acoperă cu covoare călduroase podelele din apartament.

Dacă ai repartitoare,menţine temperatura la un nivel de confort – adică,20 0C –,închide-le ori de câte ori deschizi geamul şi nu usca rufele pe calorifer. Fixează robineţii la temperatura minimă atunci când pleci de acasă.

Foloseşte căldura soarelui. Dă la o parte draperiile şi obloanele în zilele însorite de toamnă/iarnă.

Anunţă când pleci de-acasă!

Când se întâmplă să lipseşti de acasă pentru o perioadă mai mare de 15 zile,iar apartamentul rămâne nelocuit,anunţă oficial administraţia blocului,printr-o cerere scrisă. În baza acestui document,vei fi scutită de la plata unor utilităţi – gunoi,gaz – pe perioada cât eşti plecată.