Nu puţine au fost ştirile,la începutul lunii august,despre exploziile periculoase care au loc în Soare.

Din cauza lor,se spune chiar că au fost perturbate sistemele de comunicaţii,de la telefonie până la GPS-uri,iar noi am fost mai nervoşi,mai stresaţi.

Dar vârful lor nu a fost atins nici pe departe acum,ci va fi în 2013. Ce se va întâmpla atunci? Nici măcar specialiştii de la NASA nu au încă certitudini.

Liniile au căzut,hârtiile au luat foc...

La cum evoluează lucrurile,ne putem aştepta la o repetare a ceea ce s-a întâmplat cu aproape 150 de ani în urmă,când tot un maximum al exploziilor solare a dus la căderea liniilor telegrafice pe timp de noapte.

Hârtiile folosite atunci pentru telegrame au luat foc brusc,iar peste tot în America de Nord s-au format aurore boreale atât de puternice,încât oamenii au crezut că se luminase de ziuă.

„O repetare a ceea ce s-a întâmplat atunci va cauza acum perturbări mai mari atât în viaţa societăţii,cât şi economice”,arată un raport al NASA. Pentru a înţelege ce au vrut să spună experţii americani,am vorbit cu Valentin Grigore,preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

Explozii puternice la fiecare 11 ani

Specialistul român ne-a explicat că„explozii solare au loc în permanenţă,sunt normale. La fiecare 11 ani însă,activitatea solară are un maximum.”

În 2013,când va fi următorul „tsunami” solar,nu se ştie sigur ce se va întâmpla. Ceea ce i-a îngrijorat pe specialiştii din întreaga lume a fost liniştea Soarelui din ultimii trei ani,când nu au mai înregistrat nicio explozie. Până vara asta,când Soarele şi-a făcut de cap cu o explozie orientată spre Pământ.

Românii vor vedea aurore boreale

Scenariile specialiştilor de la NASA nu sunt deloc liniştitoare:în cazul unor explozii mai puternice,în 2013 am putea rămâne săptămâni întregi fără reţele electrice,fără telefoane şi fără sateliţi.

Peste tot în lume (chiar din România!) se vor vedea aurore boreale. Iar efectele exploziilor le vom putea simţi şi pe pielea noastră. La propriu.

Dacă în trecut stratul de ozon ne proteja de exploziile solare,acum,când se tot subţiază,nu mai are aceeaşi capacitate de protecţie. Adună asta cu un tsunami solar,mai puternic decât orice explozie de până acum,şi vezi rezultatul!

Studiile au mai arătat că în perioadele de vârf ale exploziilor solare,se înregistrează o creştere a numărului de bolnavi de inimă sau a celor cu probleme psihice. Dacă-i adevărat sau e pură invenţie,vom trăi şi vom vedea!

Nici copacii nu rămân "indiferenţi"

Ca o curiozitate,s-a observat că şi copacii sunt afectaţi de exploziile solare puternice. De exemplu,inelele din trunchiul copacilor,prin care li se calculează vârsta,nu sunt toate la fel.

Astfel,fiecare al 11-lea inel este mai gros. Ceea ce demonstrează că,în timpul exploziilor solare puternice,şi creşterea plantelor este influenţată,nu doar clima.

În 2013,vor avea loc chiar două-trei erupţii solare pe zi. Dacă acestea vor afecta sateliţii de telecomunicaţii,vom rămâne zile întregi fără televizor sau fără telefon. Astronomii preconizează că vor avea loc explozii de gradul 10.