1. Cea mai bună tensiune arterială, la adult, este 120/70 mmHg.

2. Nu există cancer ca o singură entitate, ci peste 300 de tipuri de cancer, fiecare cu mecanisme proprii, celule diferite, răspunsuri distincte la terapii.

3. Glanda este o denumire populară greşită a tiroidei; corpul are zeci de glande.

4. Un om poate simţi durere la nivelul unui membru superior sau inferior care nu mai există; se numeşte sindromul membrului fantomă.

5. Creierul nu doare pentru că nu are nociceptori (receptori de durere). Se poate face aşa numita brain awake surgery, fără anestezie generală.

6. Cea mai bună frecvenţă cardiacă la care raportul performanţă/consum de oxigen este ideal este de 55-65 bpm.

7. Nimeni nu-şi foloseşte doar 10% din creier (am dubii cu unii politicieni, dar rămâne între noi asta).

8. Inima este primul organ funcţional şi începe să pompeze sânge în a patra săptămână de viaţă intrauterină.

9. Creierul consumă în regim bazal cam 25% din energia întregului organism.

10. Nu poţi întări imunitatea cu suplimente sau alte preparate-minune. Ea este o oglindă a felului în care mănânci, faci sport, dormi, relaţionezi cu oamenii şi natura.

11. Afecţiunile psihice cresc riscul de apariţie pentru orice boală, de la cele cardiovasculare la diabet sau cancere. Este important să avem echilibru psihic.

12. Rinichiul drept este uşor mai coborât faţă de cel stâng. Cauza este ficatul.

13. Febra poate apărea şi în infecţii virale şi nu e, per se, motiv de administrare de antibiotic. Consumul intempestiv de antibiotice face ca bacteriile să se întărească în timp şi să nu mai fie omorâte cu nimic, aşadar grijă mare aici.

14. Muguraşul embrionar din care se dezvoltă creierul este la început lipit de cel din care se dezvoltă inima şi ambii stau în zona capului.

15. Schimbăm în timpul vieţii aproape toate celulele de mai multe ori; excepţie fac neuronii, pentru că nu au capacitate de diviziune (există şi aici moarte celulară şi chiar apariţii de neuroni noi din celule pluripotente, dar procesul este slab reprezentat).

16. Nimeni nu-şi poate înghiţi limba; nu băgaţi degetele în gura unui om aflat în criză epileptică - riscaţi să fiţi muşcaţi sever.

17. Diabeticii pot face infarct miocardic acut fără durere, pentru că neuropatia diabetică le alterează transmiterea nervoasă.

18. Din cauza loviturilor repetate, boxerii sau jucătorii de rugby pot face leziuni permanente la nivelul creierului (encefalopatie cronică traumatică).

19. Papilele gustative nu sunt împărţite pe limbă cu fiecare zonă pentru un anumit gust; orice regiune poate percepe orice gust.

20. Bila este un lichid format continuu în ficat şi stocat în vezica biliară (numită şi colecist). Bila nu înseamnă organ.

21. Cancerul de col uterin poate fi prevenit în peste 95% din cazuri prin simpla vaccinare împotriva HPV (virusul papiloma uman).

22. Unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru sănătate este spălatul pe mâini.

23. Există un opus de placebo care se cheamă nocebo - putem crea singuri efecte nocive dacă ne gândim prea mult la ele.

24. Suplimentele alimentare n-au nicio relevanţă la persoanele sănătoase care îşi pot lua tot ce au nevoie din alimentaţie.

25. Există oameni care pot mirosi culori, vedea gustul, auzi sunete ieşite dintr-un tablou etc. Se numeşte sinestezie.