Dacă vrei să renunţi la cafea,iată alte trei băuturi eficiente pentru care poţi opta:

1. Ceaiul

Iniţial era consumat pentru presupuse proprietăţi medicinale,dar ulterior a fost acceptat ca şi simplă băutură stimulentă,mai ales ceaiul negru,pentru că acesta conţine cea mai mare cantitate de cafeină. Pe de altă parte,ceaiul verde,prin conţinutul crescut în polifenoli,este considerat a fi un bun antioxidant,antiinflamator şi antifungic.

2. Cacaoa

În timp ce băuturile preparate din cafea şi ceai sunt extracte solubile,băutura obţinută din cacao este o suspensie pudra de cacao fin măcinată. Mai mult,spre deosebire de ceai şi cafea,cacaoa trebuie să se consume în cantităţi mari pentru a resimţi acţiunea ei stimulentă,care se datorează conţinutului în teobromină. Din cacao pudră şi lapte se prepară o băutură cu o valoare nutritivă importantă,utilizată mai ales în alimentaţia copiilor.

3. Guarana

Este o băutură energizantă obţinută din seminţele de Paullinia cupana,plantă originară din Amazon,care conţine cafeină şi cantităţi mici de teofilină şi teobromină. Mai demult,seminţele  erau mestecate sau adăugate în mâncare sau băutură pentru a creşte vigilenţa şi pentru a diminua senzaţia de oboseală.  Azi,seminţele de guarana reprezintă ingredientul de bază pentru cea mai populară băutură din Brazilia.