3 boli ascunse care duc la căderea părului

1 72384 original jpg jpeg

E normal ca, atunci când îţi perii podoaba capilară, să pierzi câteva fire. Însă căderea masivă a părului poate indica o afecţiune ascunsă.

Hipotiroidia

Milioane de femei din întreaga lume suferă de această afecţiune. Hipotiroidie înseamnă că glanda tiroidă produce cantităţi insuficiente dintr-un hormon care e reponsabil pentru un metabolism echilibrat,pentru activitatea normală a inimii şi buna dispoziţie. Lipsa hormonului duce la simptome precum creşterea în greutate,oboseala,depresia,dificultăţi de concentrare – iar unghiile şi pielea sunt mai fragile. Părul cade cu uşurinţă,chiar şi sprâncenele se răresc.

Dacă bănuieşti că aceasta ar putea fi cauza căderii părului,fă-ţi o analiză de sânge (TSH) care va indica imediat dacă e vorba de o problemă hormonală sau nu. În caz afirmativ,tratamentul cu hormon de sinteză te repune pe linia de plutire.

Anemia feriprivă

Femeile care suferă de pierderi mari de sânge mestrual sau care nu consumă suficiente alimente bogate în fier pot să prezinte acest tip de afecţiune. Se caracterizează prin faptul că sângele nu are în compoziţie suficiente celule roşii – ceea ce înseamnă că celulele sunt mai puţin oxigenate. Iar asta se traduce prin oboseală extremă,slăbiciune,paloare,ameţeli,dureri de cap... şi căderi masive de păr.

Un simplu test de sânge va depista dacă eşti anemică sau nu. În caz afirmativ,include în dietă carne roşie (carne de vită,de porc),carne albă (peşte),legume cu frunze verzi,fasole,mazăre. Asociază totul cu alimente bogate în vitamina C,care ajută absorbţia fierului. Doctorul îţi poate prescrie şi suplimente cu fier. Pentru căderile de păr,ţi se pot recomanda suplimente care includ biotină,silicaţi şi L-cisteină.

Telogen effluvium

Este un fenomen care este cauzat de sarcină,intervenţii chirurgicale majore,pierderi drastice în greutate sau stres extrem. Poate fi şi efectul secundar al tratamentului cu medicamente antidepresive,betablocante,antiinflamatoare.

Zilnic,vei constata că pierzi pumni de păr,după ce te speli pe cap sau te piepteni. Din păcate,nu există analize care să confirme sau nu faptul că suferi de Telogen effluvium. Dar,dacă în viaţa ta au avut loc,recent,evenimente stresante,aceasta ar putea fi cauza.

Dacă bănuieşti că medicamentele sunt de vină,vorbeşte cu doctorul curant – acesta va putea să-ţi reajusteze doza.

Citeşte şi:

VIDEO. Cei mai aprigi duşmani ai inimii

Remedii care te scapă de arsurile la stomac