Pornind de la cele mai răspândite,Dr. Constantin-Venerus Popa,medic primar dermatolog,ne explică care este realitatea,oferind totodată informaţii despre mătreaţă şi cum o putem înlătura.

1.    Mătreaţa este cauzată de lipsa de igienă a scalpului

Mătreaţaeste cauzată de Malassezia,o ciupercă de dimensiuni microscopice,care trăieşte în mod normal pe pielea capului. Din cauza stresulului,a mediului înconjurător şi odată cu compromiterea barierei de protecţie a scalpului,ciuperca Malassezia se răspândeşte pe suprafaţa scalpului,cauzând o descuamare anormală a celulelor pielii”,afirmă specialistul.

În urma cercetărilor,s-a descoperit că acest tip de ciupercă se regăseşte pe scalpul sănătos al majorităţii adulţilor. Prezenţa mătreţii este semnul unui scalp sensibil la factorii externi care se reînnoieste mai des decât este necesar. Printre factorii care favorizează apariţia mătreţii menţionăm transpiraţia,secreţia ridicată de sebum,fluctuaţiile hormonale,stresul,radiaţiile UV,spălarea neregulată,dieta şi poluarea.

2.    Mătreaţa poate fi îndepărtată prin spălarea frecventă a părului

„Ciuperca ce cauzează mătreaţa nu va fi definitiv înlăturată prin spălarea frecventă a părului cu un şampon obişnuit. Acesta trebuie spălat în funcţie de tipul de păr şi de stilul de viaţă. Important este să se utilizeze un şamponantimătreaţăadecvat care să întărească bariera naturală de protecţie a scalpului”,explică,Dr. Constantin-Venerus Popa

3.    Doar bărbaţii au mătreaţă

„Mătreaţa apare atât la bărbaţi,cât şi la femei. Există,însă,o diferenţă importantă:scalpul bărbaţilor este mai predispus apariţiei mătreţii decât cel al femeilor. Pielea unui bărbat are un plus de 20% în grosime decât cea a unei femei şi are un conţinut ridicat de colagen şi elastină. În schimb,bărbaţii au glande sebacee mai active,ce determină o secreţie mai abundentă de sebum,care stimulează apariţia mătreţii. Tocmai de aceea este deosebit de important să folosim şampoane dedicate”,conchide dermatologul.