Ghivece unicat

Un mod foarte simplu de a colora ghivecele simple,din ceramică este să le pictezi cu ojă sau să foloseşti un procedeu ingenios numit colorare cu efect de marmură sau marmorare,pentru care ai nevoie de:

-un recipient din plastic (găleată veche în care a fost vopsea,o cuvă din plastic pe care n-o mai foloseşti)

-apă

-2 sticluţe ojă

-ghivechi din ceramică

În găleata veche pune apă cât să acopere ghiveciul când aşezi pe o parte,apoi picură oja cu mişcări circulare,astfel încât să se întindă pe fundul găleţii. Agită puţin găleata,apoi introdu ghiveciul punându-l pe o latură,pentru ca oja să se impregneze pe acea parte. Din timp în timp,cam la 20-30 de secunde,roteşte-l,ca oja să coloreze exteriorul ghiveciului.

Butoni pentru mobilă inediţi

Asemănător cu procedeul de colorare cu efect de marmură,poţi să procedezi în cazul unor butoni pentru mobilă. Îi vopseşti cu ojă în două straturi,după aceea pui apă într-un pahar de unică folosinţă,adaugi câteva picături de lac de unghii de altă culoare decât cea iniţială şi pulverizezi puţină apă deasupra pentru a dispersa lacul. Scufunzi apoi butonul în interior 20 de secunde. Între timp,aduni oja rămasă deasupra apei. La final,după ce se usucă,aplică încă un strat de lac incolor. Tot cu ojă poţi colora după bunul plac şi mânerele sau agăţătorile de la cuier.

Vaze şi fructiere altfel

Simple,din sticlă sau din ceramică,vazele şi fructierele anoste prind culoare cu ajutorul câtorva sticluţe cu ojă colorată. Pune vasul cu gura în jos şi aplică oja sub formă de puncte din loc în loc. Procedează la fel cu fiecare culoare în parte. După ce se usucă,acoperă suprafaţa pictată cu un strat de lac de unghii incolor.

Ce mai poţi colora cu lac de unghii

Adu mai multă culoare în viaţa ta cu ajutorul ojelor! Le poţi folosi pentru diverse accesorii sau pentru a diferenţia obiecte variate:

-cheile asemănătoare ca formă pot fi însemnate cu lac de unghii colorat. Pe fiecare poţi picta câte o formă diferită într-o culoare distinctă. Nu le vei mai încurca unele cu altele.

-accesoriile prind şi ele culoare prin aplicarea unui strat de ojă. Pandativele din lemn pot fi colorate după bunul plac cu ajutorul unui creion şi a lacului de unghii. Creează conturul formei dorite cu un creion,apoi umple forma cu lac.

-dosul paharelor simple,din sticlă se poate colora prin procedeul de marmorare explicat în cele de mai sus. E important în cazul lor să aplici pe margine un strat de hârtie simplă sau creponată pentru a nu colora şi marginile,doar fundul paharului. După uscare,aplică un strat de lac de unghii incolor.