De ce atacul de cord e mai frecvent iarna

1 78297 original jpg jpeg

Dacă te gândeşti care e cauza pentru care eşti mai predispusă atacului de cord pe timpul iernii, aceasta se datorează temperaturilor scăzute. În urma studiilor, s-a constatat că riscul atacului de inimă creşte cu 17% în anotimpul rece. Iată care sunt motivele!

1. Constricţia vaselor de sânge

În momentul în care corpul încearcă să se păstreze cald, acesta se concentrează mai mult pe protejarea organelor vitale, precum creierul sau plămânii. Una dintre reacţii este constricţia vaselor de sânge, făcând sângele să ajungă mai greu în restul corpului. Reacţia este de a conserva circulaţia sângelui către cele mai importante organe, spun cardiologii. Acest lucru înseamnă că inima va trebui să bata mai tare şi mai repede pentru a putea alimenta corpul cu oxigen. Pe măsură ce presiunea arterială şi bătăile inimii cresc, devii mai predispusă atacului de cord, atacului cerebral sau riscului de a face cheaguri de sânge. Protejează-te de frigul de afară purtând haine călduroase, care să acopere extremităţile. În special mâinile, capul şi picioarele pot pierde rapid căldură, de aceea este bine să le protejezi.

2. Zăpada devine o provocare

Dacă eşti deja predispusă atacului de cord, pe timpul iernii riscul creşte. O activitate precum deszăpezirea va deveni o adevărată provocare, pe care e posibil nici să n-o iei în calcul. În acel moment poţi simţi dureri în zona pieptului, pe care să le pui pe seama efortului fizic. De aceea, dacă simţi orice disconfort, ia o pauză, şi dacă simptomele persistă, cel mai indicat este să suni o ambulanţă sau să mergi la un consult la specialitate, dacă starea fizică îţi permite.

3. Mânânci mai multe preparate nesănătoase

Luarea în greutate în perioada sărbătorilor nu mai este o surpriză, însă trebuie să ţii cont ca obiceiurile alimentare nu ar trebui să îţi afecteze talia. Grăsimile saturate şi sodiul se află în legătură strânsă cu afecţiunile cardiovasculare, de aceea trebuie să acorzi o atenţie sporită alimentaţiei. Potrivit nutriţioniştilor, cea mai mare problemă este consumul prea mare de sare, care va determina retenţia lichidelor. Dacă ai probleme cu inima, apa acumulată în organism va îngreuna bătăile inimii.