Tocmai pentru ca cei mici să poată beneficia de tratamente potrivite pentru vârsta lor, dar şi pentru a nu dezvolta ,,frica de stomatolog” este necesar să alegi cu grijă medicul dentist. Iată care sunt cele 3 motive pentru care este bine să mergi cu copilul tău la un medic specializat în pedodonţie.

Pregătire specială pentru lucrul cu copiii

Aşa cum putem vedea în cadrul clinicilor special destinate tratamentelor stomatologice pentru copii, experienţa cât mai plăcută a celor mici încă de la prima vizită este extrem de importantă. Atunci când copiii pot crea o relaţie bazată pe încredere şi prietenie cu medicul lor stomatolog, aceştia devin relaxaţi şi acceptă cu uşurinţă vizitele periodice în cabinetele stomatologice. Tocmai pentru a-i ajuta pe cei mici să înţeleagă rolul igienei orale şi pentru a nu inspira teamă, medicii pedodonţi beneficiază de o pregătire specială, exact aşa cum se întâmplă în cazul medicilor pediatri.

Empatia, blândeţea şi atenţia pentru detalii sunt doar câteva dintre atuurile unui bun pedodont. Pentru a putea colabora cu uşurinţă cu micii pacienţi, medicii stomatologi pentru copii folosesc un limbaj adecvat vârstei acestora, astfel ei reuşesc să transforme cabinetul şi instrumentarul utilizat pentru realizarea tratamentelor într-o lume de poveste. Personajele preferate ale copiilor şi poveştile acestora îi ajută pe medicii pedodonţi să transforme instrumentele ce pot părea înfricoşătoare în prietenii micilor pacienţi care îi ajută să îşi salveze dinţişorii. De asemenea, sunetele realizate de către instrumentele stomatologice sunt asemănate cu activităţi comune, pe care copiii le cunosc. În acest fel, cei mici nu doar că îşi pot păstra mai mult timp atenţia, ci şi învaţă despre modurile în care pot avea grijă de dinţişorii lor.

Pe lângă pregătirea specializată în ceea ce priveşte comunicarea cu micii pacienţi, medicii pedodonţi sunt pregătiţi să lucreze cu dinţii temporari ai acestora. Dinţii de lapte sunt foarte importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă şi corectă a dinţilor permanenţi, aceştia sunt mai predispuşi apariţiei cariilor dentare şi tocmai de aceea necesită o îngrijire specială.

Cabinete special destinate copiilor

Jocul, poveştile şi personajele magice fac parte din viaţa copiilor şi îi ajută îşi dezvolte creativitatea şi să înveţe despre modul în care trebuie să se comporte. Ei bine, toate acestea nu lipsesc din cabinetele stomatologice ale medicilor pedodonţi. Clinicile special destinate copiilor sunt create în aşa fel încât cei mici să se simtă în largul lor şi să nu se confrunte cu rigiditate şi reguli stricte. Jucăriile, culorile puternice, personejele din desenele animate sau chiar muzica pentru copii din cabinet îi ajută pe cei mici să considere vizita la medicul stomatolog un adevărat prilej de joacă.

Atunci când copiii ajung pentru prima oară într-un loc nou, unde urmează să cunoască persoane şi să realizeze şi activităţi noi există posibilitatea se apară teama şi să refuze tratamentul. Medicii pedodonţi cunosc foarte bine acest lucru, astfel nu doar că încurajează vizitele periodice la stomatolog atunci când copiii au o vârstă fragedă, pentru a se putea obişnui cu mediul din timp, ci sunt dispuşi să realizeze şedinţe de împrietenire pentru copii. În cazul unor astfel de vizite, cei mici au ocazia să cunoască şi să descopere toate detaliile legate de echipa medicală, de clinica stomatologică şi de instrumentele folosite de către pedodont. Aceste şedinţe de împrietenire au rolul de a-l obişnui pe micuţul tău cu un mediu şi cu persoane noi.

Medicii pedodonţi te învaţă cum să ai grijă de sănătatea orală a copilului tău

Conform Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, pentru a preveni probleme dentare ale copiilor este necesar să vizitezi medicul stomatolog încă de la apariţia primului dinţişor de lapte. Ei bine, odată cu această vizită nu doar că medicul pedodont se va asigura de sănătatea orală a copilului, ci va avea grijă să îţi ofere părinţilor cele mai potrivite sfaturi şi recomandări pentru îngrijirea zâmbetului celui mic.

Medicul pedodont îţi poate explica cum trebuie să realizezi igiena orală a celui mic şi care sunt instrumentele pe care trebuie la foloseşti în funcţie de vârsta copilului tău, de exemplu, tifonul steril, degetarul special creat pentru curăţarea dinţilor bebeluşilor sau periuţa de dinţi potrivită. De asemenea, medicul pedodontul te poate sfătui în legătură cu ce poţi face pentru a-l calma pe cel mic în momentul apariţiei următorilor dinţi de lapte.

Dieta bogată în fructe şi legume şi limitarea cantităţii de zahăr sunt extrem de importante şi pentru sănătatea danturii, de aceea în cadrul primelor vizite la medicul pedodont, acesta te va putea sfătui în legătură cu alimentele care îi vor asigura copilului tău dinţi sănătoşi, lipsiţi de diverse afecţiuni stomatologice.