Oraşul de sub mare

Jumătate din vechea cetate grecească Callatis întemeiată în secolul al VI-lea î.e.n. şi portul ei sunt acum scufundate în mare,posibil din cauza cutremurelor. Arheologii spun că fortăreaţa are aproape două mile în largul mării şi încă două de-a lungul ţărmului actual. Zidurile cetăţii antice încep din dreptul staţiei meteorologice de azi. În apropierea portului turistic,la subsolul unui hotel de patru stele,aveţi ocazia să vizitaţi vestigii ale cetăţii şi să păşiţi pe o stradă antică,care au fost descoperite la extinderea hotelului.

„Esma han Sultan” este cea mai veche geamie din ţară

Dacă ajungi la Mangalia,trebuie să vizitezi geamia „Esma han Sultan”,monument de arhitectură orientală care datează din anul 1525. Geamia se află în centrul Mangaliei. În jurul ei se păstrează pietrele de mormânt ale unui cimitir mahomedan,fragmente din edificiul anticului Callatis şi un sarcofag. Chiar şi astăzi,„Esma han Sultan” funcţionează ca lăcaş de cult şi este vizitată în fiecare an de numeroşi turişti.

Herghelia,un loc cu tradiţie

Situată la trei kilometri de Mangalia,herghelia oferă condiţiile climatice prielnice formării rasei arabe de cai cu calităţi deosebite. De altfel,este şi cea mai mare din sud-estul Europei,având peste 320 de cai de rasă:pursânge arab,semigrei şi ponei. Dacă doriţi să vizitaţi herghelia o puteţi face până în luna septembrie,inclusiv,între orele 10.00 şi 17.00. Un bilet de intrare costă 2 lei pentru elevi şi studenţi şi 10 lei pentru adulţi. Tot aici se află şi un hipodrom de trap şi galop bine amenajat,în incinta căruia se practică echitaţia. O oră de echitaţie costă 50 de lei pe un ponei şi 80 de lei pe un pursânge arab.

Ştiai că...

... herghelia din Mangalia a fost înfiinţată în anul 1926 şi depăşeşte 580 de hectare?