1. Se ajunge foarte uşor la Peştera Ialomicioarei

Punctul de plecare este localitatea Buşteni,iar drumul durează aproximativ 45 de minute,dacă nu pui la socoteală timpul de aşteptare la telecabine. Din Buşteni vei lua telecabina până la Babele (cota 2.200). Apoi,mai trebuie să faci un drum cu o altă telecabină până la Peştera.

Odată coborâtă la Peştera,mergi pe drumul spre cabana Padina,pe lângă Hotelul Peştera. Pe drum vei observa un indicator care te va îndruma spre intrarea în Peştera Ialomiţei.

2. Are dimensiuni extraordinare

Peştera cuprinde foarte multe galerii şi grote pentru vizitarea cărora este bine să rezervi cel puţin o oră. Vei fi surprinsă de mărimea şi complexitatea ei:

-Grota Mihnea Vodăse află la intrare. Este spaţioasă şi luminată de soare dimineaţa. Înainte de anul 1924,prin ea curgea râul care străbătea întreaga peşteră,dar azi pârâul se află în subteran şi nu ajunge în această grotă,urmând să se verse în Ialomiţei.

-Prima galerie,numită Pasajul,se găseşte în capătul grotei Mihnea Vodă. Dimensiunile peşterii se micşorează aici şi formează în dreapta o cavernă care face trecerea spre celelalte grote. A fost lărgită în anul 1897,deoarece nu se putea trece decât târâş şi numai când apele se retrăgeau.

-Grota lui Decebalse deschide spre dreapta,are formă de dom şi din ea se deschid alte galerii care se înfundă.

-Grota Sfânta Mariaeste în partea stângă. Continuă cu o galerie joasă. Denumirea grotei provine de la stalagmita din interior care seamănă cu o statuie a Fecioarei Maria.

-Galeria principalăare o lungime de 40 de metri şi se termină cu o cavernă mică. Din galeria principală drumul se bifurcă. Coborând în partea dreaptă ajungi într-o cavitate mai mare şi descoperi două lacuri. Dacă o iei în partea stângă,ajungi la grota Urşilor.

-Grota Urşiloreste cea mai mare cavitate din peşteră. Are 25 de metri înălţime şi 72 de metri lungime. Aici au fost descoperite schelete întregi de urşi,numiţi urşii cavernelor. Din această grotă se deschide o galerie de doar 2 metri înălţime în continuarea căreia afli galeria apelor.

-Galeria apelorare 75 de metri lungime şi 3 metri înălţime. Prin ea curge pârâul peşterii şi se termină cu un altar.

-Altaruleste punctul final al peşterii,numit aşa pentru că stâncile sunt astfel aşezate,încât dau senzaţia unui altar de biserică.

3. Aici găseşti loc de reculegere

Înainte de a intra în peşteră,sigur te vei opri la Biserica Sfinţii Petru şi Pavel. Acum ceva vreme aici se afla Mănăstirea Ialomiţei. După ce a ars de patru ori,călugării s-au gândit că este ceva necurat acolo şi s-au mutat într-un loc aflat ceva mai sus.

Biserica ridicată în locul mănăstirii este mică,primitoare şi curată. Chiar şi peştera în sine pare a fi o mare biserică datorită prezenţei statuii Fecioarei Maria şi a altarului. În interior te simţi în siguranţă în ciuda faptului că realizezi că te afli în pântecele unei grote imense. Mulţi turişti,odată ajunşi în galeria apelor au lăsat chiar şi monede. Preotul locului spune că nu este nimic legat de o legendă,însă oamenii se încăpăţânează să creadă că dacă lasă un bănuţ în apropierea altarului vor fi păziţi de necazuri.