Timp de 40 de zile,creştinii ortodocşi se roagă pentru iertarea păcatelor şi se pregătesc pentru cea mai frumoasă sărbătoare:Naşterea Domnului.

Este cel mai blând post de peste an,căci în fiecare săptămână sunt două zile cu dezlegare la peşte şi la vin.

Ce poţi mânca

Cât despre alimentele permise în post,există anumite reguli pe care trebuie să le respecţi. În primul rând,nu consuma aceleaşi produse dimineaţa,la prânz şi seara.

La micul dejun,poţi mânca fructe şi o felie de pâine cu miere,la prânz o tocană de ciuperci (bogate în proteine) şi o supă de legume,iar seara o salată sau paste.

Mai poţi alege  orez,legume fierte,fructe,mâncare de dovlecei şi de cartofi. Ai grijă să nu combini cartofii cu pâinea ori pastele cu cartofii la aceeaşi masă.

Şi nu uita să bei cel puţin doi litri de apă. Sunt obligatorii trei mese pe zi şi gustări între ele.

Vinul,permis cu restricţii

În zilele cu dezlegare,poţi bea un pahar cu vin,fie la cină,fie la prânz. Nu numai că este permis de Biserică,dar şi medicii susţin acelaşi lucru,datorită beneficiilor pentru sănătate (scade colesterolul,previne apariţia unor tipuri de cancer şi a pietrelor la rinichi).

La fel de indicat este şi peştele. Alege în zilele cu dezlegare un meniu bazat pe peşte gras (somon,hering,macrou,ton),pentru că este un puternic imunostimulator şi-ţi reface rezerva de proteine pe care în mod obişnuit le luai din carne.

Nu uita de rugăciune şi de căinţă

Dar postul nu înseamnă doar abţinerea de la mâncare şi de la băutură. Este o perioadă de căinţă,de împăcare cu tine însăţi şi cu cei din jur.

Este şi momentul pentru rugăciuni. De asemenea,uită de mânie şi de minciună,ca postul să fie primit de Dumnezeu.

Vei întâmpina sărbătoarea Naşterii Domnului cu sufletul curat. 

Bolnavii nu ţin post

Nu toţi creştinii pot posti,este un lucru acceptat şi de canoanele bisericeşti.

Copiii care nu au împlinit şapte ani,femeile însărcinate şi persoanele bolnave nu sunt obligate să ţină post şi pot include în meniul lor zilnic lactate,peşte,carne.

Oricum,înainte să te apuci de postit,trebuie să ţii cont atât de sfatul medicului,cât şi de cel al preotului.