3 tipuri de produse comune, toxice pentru copilul tău

1 67730 original jpg jpeg

O mulţime de chimicale aflate în propria casă pot afecta sănătatea copilului tău, mai sensibil la ele. Sunt încă în creştere, dar expuşi la o cantitate la fel de mare de substanţe toxice precum un adult. Limitează-le contactul cu acestea pe cât posibil şi foloseşte în locul fiecăruia alternative naturală.

Produsele de îngrijire

Dintre produsele folosite pentru îngrijirea personală,gelurile de duş,şampoanele,pasta de dinţi,şerveţelele umede sunt cele cu care ia contact cel mai des. Alege să foloseşti soluţii pe bază de plante,cum este săpunul moale pentru spălarea părului şi corpului celui mic. În locul şerveţelelor umede îmbibate în chimicale,ţine la tine,într-o sticluţă cu pulverizator un amestec făcut de tine din 5 picături de ulei esenţial de muşeţel,care curăţă şi dezinfectează,un sfert de linguriţă de vitamina E,o lingură ulei de măsline,o ceaşcă apă plată.

Şi pasta de dinţi comercializată conţine o mulţime de substanţe chimice dăunătoare pentru copil,având în vedere că se obişnuieşte abia spre vârsta de 6 ani să n-o înghită în timpul periajului. Este vorba despre:

-florură de sodiu,care poate afecta sănătatea sistemului nervos;

-glicerină,care inhibă secreţia de salivă datorită căreia dantura este remineralizată;

-sodium saccharin,derivate al zaharinei care poate favoriza apariţia cancerului de veriză urinară;

-sodium lauryl sulfate (SLS),care îndepărtează resturile alimentare,dar irită gingiile,usucă mucoasa bucală;

-hidrated silica,care afectează smalţul dinţilor;

-polyethylene glycol (PEG),compus provenit din industria petro-chimică

-parabeni,conservanţi asociaţi cu pubertatea precoce la fetiţe şi dezvoltarea ţesutului mamar la băieţei;

-caragenan,stabilizator care poate duce la reacţii alergice şi boli digestive;

-propylene glycol,care poate da stări depresive;

-benzoat de sodium,toxic pentru mai multe organe,care poate agrava astmul;

-disodium EDTA,acid sintetizat care poate fi răspunzător pentru apariţia dermatitei de contact şi a dereglărilor hormonale;

-phenoxyetanol,colorant sintetic,care poate afecta sistemul nervos central şi da greaţă,nervozitate,deficit de atenţie,dureri de cap,oboseală;

-dioxid de titan,care poate provoca tulburări nervoase,boli digestive şi intestinale,dezechilibre hormonale.

Poţi alege o pastă de dinţi care nu conţine aceste substanţe sau,mai sigur,pregăteşte în casă propria pastă pentru curăţarea dinţilor copiilor. Loredana Kaschovits,antreprenor cosmetice naturale,îţi propune o reţetă 100% naturală,cu ulei de cocos virgin nedezodorizat,bicarbonat de sodiu alimentar,sare neiodată,argilă albă,argilă roz,glicerină vegetală,tinctură de propolis,uleiuri esenţiale (cuişoare,lavandă,eucalypt,tea tree,cimbru).

Exemplu

Ingrediente:

-3 linguriţe bicarbonat de sodiu-2 linguriţe ulei de cocos-20-25 pic. ulei esenţial de mentă

Preparare:

Combini uleiul de cocos cu bicarbonatul de sodiu până când obţii un amestec omogen. Adaugi treptat picăturile de ulei esenţial,până la gradul de aromă dorit. Păstrezi pasta într-un recipient închis la culoare,cu capac,într-un loc ferit de umezeală.

Produsele pentru curăţenie

Soluţiile puternice cu care cureţi podelele şi alte suprafeţe din casă,precum şi detergenţii,balsamurile de rufe sunt de evitat când ai un copil mic în casă. Substanţele chimice pe care le conţin pot declanşa la copii apariţia unor reacţii alergice şi a unor afecţiuni respiratorii,precum astmul. Alege variante bio,fără parfum,iar pentru podel poţi folosi un amestec făcut din apă caldă,oţet şi câteva picături de ulei esenţial,în funcţie de preferinţe.

Produsele pentru odorizarea casei şi maşinii

Printre produsele incriminate de bolile respiratorii ale copiilor mici se numără şi odorizantele. Pediatri recomandă evitarea folosirii lor în casă şi în autoturism. Înlocuieşte-le cu soluţii naturale! Cel de lămâie este eficient şi pentru alungarea insectelor. Îmbibă o bucată de vată cu ulei esenţial sau foloseşte un aromatizator din ceramică,pentru a împrospăta aerul din casă.

Mai citeşte

5 trucuri să ai o casă parfumată