4 aliaţi în lupta cu alergiile de sezon

1 59138 original jpg jpeg

Venirea primăverii nu e întotdeauna prilej de bucurie, mai ales dacă suferi de alergii sezoniere. Prezenţa polenului şi a prafului în aer îţi reactivează an de an simptome neplăcute. Din fericire, există câteva plante cu efect antialergic, care te pot ajuta să te simţi mai bine.

Există două perioade critice pentru persoanele care suferă de alergie:februarie-mai,când se împrăştie în aer polenul arborilor,şi aprilie-iulie,când apar gramineele. Alergenul inhalat determină secreţia,în organism,a compusului numit histamină,care participă la reacţiile de apărare ale corpului tău. Urmările îţi sunt poate familiare:rinite,conjunctivite,astm,urticarie. Pe lângă tratamentul prescris de medic,te ajută şi o cură cu plante de leac.

Mlădiţele de măceş,în caz de bronşită

Extractul din mlădiţe de măceş are acţiune antiinflamatorie şi antialergică,în special în cazul alergiilor respiratorii. Se asociază de cele mai multe ori cu extractul din muguri de coacăz negru sau cu extractul din muguri de mesteacăn pufos. Se găseşte la plafar sub formă de gemoderivat. Consumă,de trei ori pe zi,pe stomacul gol,câte 1 ml soluţie de mlădiţe la o jumătate de pahar cu apă sau cu ceai.

Trei-fraţi-pătaţi,împotriva rinitei

O plantă cu acţiune antialergică,trei-fraţi-pătaţi se recomandă la schimbările de anotimp. Află din cele ce urmează cum se administrează!

În rinite alergice:trebuie să faci spălături nazale cu maceratul sau cu infuzia de plantă.

Ceai

1. Sub formă de pulbere:o linguriţă rasă,de patru ori pe zi,pe stomacul gol. Ţine pulberea sub limbă 10-15 minute,după care înghite-o cu apă.2. Macerat la rece:o lingură cu plantă la o cană cu apă,menţinută 6-8 ore la temperatura camerei. Strecoară şi bea pe stomacul gol. Consumă trei căni cu macerat pe zi,cu o jumătate de oră înainte de mese.3. Infuzie:o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită. Menţine 15 minute la temperatura camerei,apoi strecoară şi bea pe stomacul gol. Consumă trei căni cu infuzie pe zi,cu o jumătate de oră înainte de mese.

Tinctură

Tinctura de trei-fraţi-pătaţi poate fi utilizată ca adjuvant împotriva simptomelor foarte deranjante de alergie:consumă de 3-4 ori pe zi,pe stomacul gol,câte o linguriţă cu soluţie diluată în jumătate de pahar cu apă.

Gemoderivatele sunt extracte obţinute din mugurii sau din mlădiţele plantelor,care concentrează proprietăţile terapeutice ale frunzelor şi fructelor,cu efecte mai ample decât ale acestora.

Infuzia de urzică linişteşte crizele alergice

Urzica are proprietăţi antialergice,mineralizante,antioxidante,vitaminizante şi detoxifiante. Poţi cumpăra urzică sub formă de capsule sau poţi prepara următoarea infuzie:o lingură cu plantă proaspătă,mărunţită,la o cană cu apă clocotită – de băut zilnic trei căni,în cure de o lună,la începutul primăverii.

Mugurii de coacăz negru,buni contra conjunctivitei

Cunoscuţi pentru proprietăţile antiinflamatoare şi antialergice naturale,mugurii de coacăz negru au efecte asemănătoare cortizonului,mai puţin toxicitatea acestuia. Stimulează eliminarea toxinelor,fiind recomandaţi în alergii acute şi cronice,rinite,conjunctivite şi bronşite alergice.

Se comercializează sub formă de comprimate sau de extract glicerohidroalcoolic (gemoderivat). Pentru a-i potenţa efectul,este indicată asocierea produsului cu muguri de arin negru şi de stejar,ambele gemoderivate.

Chimenul negru,comercializat sub formă de ulei în capsule moi,e şi el util în tratamentul alergiilor de sezon,cu condiţia să urmezi un tratament de lungă durată (peste 6 luni).

simeon stalpnicul png

Soluţii din plante pentru tulburări digestive

La  români,incidenţa tulburărilor digestive este foarte ridicată,din cauza alimentaţiei nesănătoase,a stresului şi a nerespectării orelor de masă.

Gasex este un produs din plante care înlătură senzaţia de greaţă,reglează hiperaciditatea gastrică,balonarea şi flatulenţa,datorită extractului de aconit,ghimbir,dar şi prin adaosul de minerale. Mai reglează motilitatea gastro-intestinală şi asigură o mai bună digestie a alimentelor.

simeon stalpnicul png

Ai intestin „leneş”? Herbolax este eficient în combaterea constipaţiei ocazionale sau cronice. Reglează tranzitul fără a irita colonul şi fluidifică,la nevoie,conţinutul intestinal. Extractul de cicoare care intră în compoziţia sa stimulează secreţia biliară şi furnizează inulină,un prebiotic util în corectarea constipaţiei.