Potrivit indexului Leesman, angajaţii consideră că facilităţile de cafea şi băuturi răcoritoare sunt cel mai important aspect într-un spaţiu de birou, plasându-le înaintea echipamentelor informatice, a curăţeniei generale şi chiar a accesului WiFi.

Avantajele pauzelor de cafea la locul de muncă

Indiferent de locul de muncă, chiar dacă implică ore lungi în faţa computerului sau muncă manuală, pauzele de cafea sunt o parte esenţială a oricărei zile.

Fără pauze de cafea, productivitatea şi moralul personalului ar scădea rapid. Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire la câteva dintre beneficiile pauzelor de cafea din timpul zilei de lucru.

1. Pauzele de cafea vă oferă timp pentru a vă detensiona şi relaxa

Indiferent cât de mult vă iubiţi slujba, nu se poate nega faptul că munca poate fi stresantă. Taskurile complicate şi termenele limită pot duce la sentimente de stres, făcând angajaţii să se simtă frustraţi sau anxioşi. O pauză de cafea oferă angajaţilor o pauză necesară de la presiune şi le permite să se relaxeze. Acest lucru face ca volumul de muncă să fie mai uşor de gestionat, iar angajaţii se vor întoarce la birourile lor simţindu-se revigoraţi.

2. Pauzele de cafea vă ajută să fiţi treaz şi alert

Munca poate pune presiune asupra creierului, ceea ce îi poate determina pe unii angajaţi să se simtă obosiţi. Cafeina îi poate ajuta să se simtă din nou treji şi alerţi, ceea ce înseamnă că se vor putea concentra asupra sarcinilor la îndemână. Se ştie că cafeaua îmbunătăţeşte performanţa şi memoria, făcând creierul să funcţioneze mai eficient. Mulţi oameni consideră că productivitatea creşte şi se fac mai puţine greşeli după o pauză de cafea.

Pe lângă faptul că o cana de cafea este o parte plăcută a vieţii la birou, studiile au arătat că aceasta poate avea, de fapt, o serie de beneficii pentru sănătate şi bunăstare. Iată principalele motive pentru a bea cafeaua la birou.

O sursă importantă de antioxidanţi

Antioxidanţii sunt substanţe nutritive care ajută la prevenirea oxidării moleculelor din organism cauzate de molecule dăunătoare numite radicali liberi. Mulţi experţi consideră că daunele cauzate de aceşti radicali liberi pot contribui la boli ale vaselor de sânge şi chiar la cancer. Contrar credinţei populare, cafeaua oferă mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi, deşi şi fructele şi legumele îi conţin, studiile arată că cafeaua este cel mai mare furnizor de antioxidanţi din dieta occidentală.

Cafeaua vă poate stimula starea de spirit

Un studiu de la Harvard efectuat pe aproape 51.000 de femei a constatat că un consum crescut de cofeină reduce riscul de depresie, iar un studiu finlandez cu peste 2200 de bărbaţi a ajuns la un rezultat similar.

Pe lângă cofeina şi antioxidanţii care vă afectează starea fizică, cafeaua de la birou vă poate spori bunăstarea mentală. Un aparat de cafea amplasat strategic poate duce la conversaţii şi interacţiuni spontane, pe măsură ce luaţi o pauză alături de colegi, lucru care, la rândul său, duce la o forţă de muncă mai fericită, cu relaţii interpersonale mai bune.

Cafeaua vă poate reduce riscul de boli

Într-un studiu din 2010, cercetătorii olandezi au descoperit că persoanele care beau 2-4 căni de cafea pe zi aveau un risc cu 20% mai mic de boli de inimă decât cele care consumă mai puţin de 2 sau mai mult de 4 căni pe zi.

În mod similar, în studii recente privind boala Parkinson, o boală neurologică despre care se crede că afectează aproximativ 1 din 500 de persoane, s-a constatat că participanţii care consumă cafea în mod regulat au mai puţine şanse de a dezvolta Parkinson. În funcţie de studiu, această reducere a riscului de a dezvolta Parkinson variază între 32-60%. Pe lângă reducerea riscului de a dezvolta Parkinson, cofeina din cafea poate şi ajuta bolnavii de Parkinson să-şi controleze mişcările.

Vă simţiţi stresat? Beţi o cafea!

Peste 80% dintre cei care iau pauze de cafea la locul de muncă consideră că ajută la ameliorarea stresului. Este bine documentat faptul că o doză de cofeină (indiferent dacă provine din cafea, ceai sau o băutură energizantă) vă poate ajuta să vă treziţi dimineaţa şi să reduceţi stresul pe tot parcursul zilei, asadar cafeaua are o multime de beneficii. Dar, când vine vorba de cafea, chiar şi doar aroma poate avea un efect similar.