Carbohidraţi

Carbohidraţii complecşi constau din fibre şi amidon. Carbohidraţii complecşi diferă de carbohidraţii simpli cum sunt zahărul alb, zahărul brun, miere, sirop de arţar, sunt gata să fie absorbiţi de organism şi să se transforme în glucoză. Carbohidraţii, pe de altă parte, sunt digeraţi încet şi sunt bogaţi în fibre. Dau multă energie. Ei sunt, practic, combustibilul organismului, de la creier la muşchi. Fibrele solubile sunt în nuci, legume, seminţe, orez brun, ovăz, orz, paste. Toate aceste alimente te ajută să-ţi creşti forţa, pentru că livrează glucoză, care înseamnă energie.

Proteinele

Proteinele sunt desfăcute în aminoacizi de către sistemul nostru digestiv. Aceştia sunt folosiţi pentru construcţia musculară, pentru repararea ţesuturilor afectate de exerciţiul fizic, pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Proteinele au o rată metabolică înaltă, pentru a căror desfacere organismul consumă calorii. Surse de proteine sunt ouăle, laptele, carnea de pasăre, peştele, brânza, unele legume şi nuci.

Grăsimile sănătoase

Dacă eşti terorizată de cuvântul „grăsime“, nu mai fi! Avocado şi peştele gras sunt surse excelente de grăsimi sănătoase, furnizează o grămadă de vitamina A, K, complex B, acizi graşi. Consumă din abundenţă peşte gras, nuci şi uleiuri vegetale nerafinate.


Fierul şi calciul

E un important mineral care ajută la fortificarea sistemului osos. Deficienţa de fier din dietă slăbeşte viteza de reacţie şi muşchii. Într-un cuvânt, oboseşti şi când spui „oboseşti“. Consumă broccoli, spanac, carne, fasole şi nuci. Surse de calciu sunt lactatele, dar mai mult îţi iei din seminţele de chia decât din brânză. Dintre brânzeturi, Cheddar e cea mai bogată în calciu.


Sursa foto: www.bodybuilding.com