4 greşeli pe care părinţii le fac frecvent

1 76627 original jpg jpeg

Mulţi părinţi stricţi au aşteptări mult prea mari de la copiii lor, sunt mult prea concentraţi asupra educaţiei celui mic şi nu îşi dau seama de efectele pe care le au cererile lor. Ei nu îşi dau seama de greşelile pe care le fac, nici măcar când văd că rezultatele la care speră nu sunt obţinute.

Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care părinţii stricţi le fac:

Exigenţa nu îmbunătăţeşte performanţa

S-ar putea să te gândeşti că presiunea pusă asupra copilului duce la îmbunătăţirea performanţelor la şcoală. Dar a fi strictă cu cel mic va fi contraproductiv în majoritatea cazurilor, pentru că apare stresul şi anxietatea. În plus, copilul va tinde să creadă că nu este suficient de bun. El va realiza să nu împlineşte aşteptările şi acest lucru îl descurajează. În schimb, trebuie să-i oferi spaţiu, să-i vorbeşti frumos şi să-l sprijini. Presiunea nu produce întodeauna rezultate bune.

Perfecţionismul nu este un lucru bun

Vrei ca copilul tău să fie perfect? Ei bine, ar trebui să ştii deja că perfecţiunea nu există. Oamenii vor face întotdeauna greşeli, dar care nu sunt mereu negative. Greşelile ne învaţă să creştem. Părinţii stricţi tind să fie neiertători cu cel mic când greşeşte. Acest lucru poate fi inutil. Dacă nu ne împiedicăm, nu cădem şi dacă nu ne confruntăm cu consecinţele acţiunilor noastre, nu vom putea niciodată să evoluăm. Copilul tău va face tot ce poate ca tu să fii mândru de el.

Problemele legate de relaţiile personale afecteză copilul

Relaţiile personale sunt foarte importante pentru tine, dar acest lucru poate afecta relaţia dintre tine şi copil. Vei deveni mult prea exigentă, vei începe să ai aşteptări prea mari de la el, dar acest lucru duce la dezamăgire, lacrimi şi o atmosferă generală de negativitate.

Învaţă că dragostea trebuie câştigată

Un copil care are părinţii stricţi observă afecţiunea pe care o primesc când împlinesc aşteptările. Copilul învaţă apoi că dragostea nu este necondiţionată, ci mai degrabă opusul. Dacă face o greşală, nu mai este iubit. Dacă nu satisface aşteptările, nu este demn de afecţiune. Toate acestea provoacă în timp probleme grave legate de stima de sine şi nesiguranţă. Iar acest lucru va afecta relaţiile viitoare ale copilului.

Încrederea părinţilor în abilităţile lor este ceea ce contează cu adevărat.

Credit foto: www.steptohealth.com