Triclosan

 

Triclosanul este un aditiv antiseptic folosit uneori în pasta de dinţi pentru a ajuta la prevenirea gingivitei. Oamenii de ştiinţă spun că acest produs chimic duce în timp la probleme endocrine. Dar asta e doar vârful aisbergului-utilizarea lui pe scară largă poate duce la rezistenţa bacteriilor la antibiotice. Totodată,un studiu efectuat în 2014 de cercetători de la Universitatea din California,San Diego,arată că există o legatură între triclosan,fibroza hepatică şi cancer. Mai mult,un nou studiu arată că aditivul favorizează dezvoltarea alergiilor alimentare.

 

Microbile

 

Cu o grosime de mai puţin de un milimetru,aceste mărgele mici din plastic sunt adăugate în unele paste de dinţi pentru o mai bună putere de spălare. Vestea bună este că nu sunt toxice. Vestea proastă este că atunci când intră în sistemul de apă (sunt prea mici pentru a fi oprite în staţiile de epurare a apelor uzate) sunt ingerate de peşti şi alte forme de viaţă marină.

 

Colorant sintetic albastru (FD&C Albastru no 1)

 

Acesta este un colorant sintetic obţinut din petrol. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de riscurile pentru sănătate ale acestui aditiv alimentar,dar coloranţii alimentari,în general,duc la alergii,ADHD şi cancer,potrivit mai multor studii efectuate în ultimii ani.

 

Sodium lauryl sulfate (SLS)

 

Este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din pasta de dinţi. Acesta este un agent de spumare,care se găseşte chiar şi în şampon. Dar,dincolo de a face spumă,acest compus nu ajută la nimic. În ciuda zvonurilor contrare,SLS nu cauzează cancer,însă favorizează apariţia aftelor. Studii recente arată că această substanţă poate irita ţesutul moale din gură,situaţie care duce la mici ulceraţii.