La o relaţie ce progresează,este uşor să te concentrezi pe problemele pe care le ai. Atunci când îi comunicăm ceva partenerul,spune de multe ori că nu vrea să facă ceea ce i-am propus. Într-un fel este mai uşor să plângi şi să fii nemulţumită,decât să-i spui în mod direct ceea ce ai vrea să-i spui şi ceea ce ai dori de fapt. Multe cupluri sunt confortabile şi îşi spun reciproc,"Tu nu faci asta","De ce mereu uiţi ce îţi spun? "Cum poţi fi atât de insensibil?" Sau "Nu te opreşti să te gândeşti doar la tine?"

În plus, nu te simţi la fel de confortabil şi încetezi să spui. ” Eu chiar vreau să mă asculte şi să mă înţeleagă!” sau ” Mi-ar plăcea să mă ajute mai mult cu unele lucruri!”. Din păcate, cele mai multe persoane iau în mod automat o poziţie de auto-protecţie, să se apere şi să evite ceea ce spune partenerul. Ei nu vor să recunoască faptul că, atunci când reacţiile emoţionale puternice sunt percepute de partener, şi care se bazează pe chestiuni nerezolvate din copilărie. Puţini conştientizează faptul că acest stil de raportare se îndepărtează mai mult de răspunsul pe care îl doresc.

Iată câteva metode care te pot ajuta să te îndrepţi spre acest stil de legătură:

1. Practica dezarmarea unilaterală

Aceasta este o tehnică care de multe ori este introdusă în cuplurile care au probleme şi au nevoie de consiliere. De multe ori, este bine să renunţi la partea dinamică. Poţi face acest lucru prin calmarea interiorului, refuzând să dai înapoi, şi în loc de a spune ceva cald şi sincer, deoarece ne pasă mai mult de senzaţia de bine cu tine, decât câştigarea acelui argument. Având această atitudine, înmoi partenerul şi va scade partea lui sau a ta de dinamică. Poţi comunica apoi cu o atitudine directă, vulnerabilă. Exprimă ceea ce vrei şi încurajează şi partenerul să facă la fel.

2. Stai vulnerabilă

E greu pentru mulţi oameni să spună ceea ce doresc cu voce tare, sau chiar recunosc că pentru ei este greu. Atunci când exprimi dorinţele tale, este important să o faci direct, dar dintr-un loc vulnerabil. Încercă să nu vorbeşti într-un mod intitulat, ca şi cum ai cere ceva, sau folosind cuvinte ca "Merit." Când cineva într-o relaţie acţionează şi spune că partenerul le datorează ceva,ei au tendinţa de a cădea capcană,lucru care înstrăinează şi irită partenerul. Nu trebuie să te simţi vinovată că spui ceea ce vrei. Încearcă să rămâi deschisă şi onestă.

3. Nu folosi limbaj victimizat

Refuzul de a acţiona ca o victimă este în general un principiu important într-o relaţie. Când vorbeşti despre ceea ce vrei,alege să vorbeşti într-un mod clar,nu copilăresc. Nu juca rolul de victimă. Întreţinerea unui rol de victimă poate duce la pasivitate cronică. Este important să nu fii pasiv-agresivă faţă de cei dragi. Nu trebuie să-i pedepseşti pentru că nu ştiu instinctiv ceea ce vrei sau pentru incapacitatea lor de a citi gândurile tale. Cuvintele tale ar trebui să fie o expresie autentică a ceea ce vrei,nu o cerere pentru ceea ce trebuie.

4. Evită să faci tu declaraţii

Mai multe persoane se abat de la a spune ceea ce vor în mod direct,şi trec la declaraţii. Li se pare mai confortabil. Trebuie să-i oferi un feedback partenerului,dar ca să-l apropii de tine,nu să-l îndepărtezi,mai ales dacă te plângi prea mult. Pe de altă parte,de a spune ceea ce vrei,exprimă despre tine cine eşti şi ce contează pentru tine. De aceea este bine să începi cu,” Vreau să simt că mă asculţi!”,Vreau să ne distrăm mai mult,să ieşim!”. Acest lucru te va ajuta mai mult,o să apară sentimentul de înţelegere faţă de tine.