Fie că te cerţi cu partenerul de cuplu,cu un prieten,un membru al familiei sau un coleg de muncă,important este să ştii să te cerţi corect. Cheia acestui lucru este ca niciodată să nu laşi o discuţie nerezolvată.

Certurile nerezolvate îţi pot influenţa negativ atât nivelul emoţional,cât şi cel fizic. "Disputele maresc nivelul hormonilor provocaţi de stres precum cortizolul",informează pentru Everyday Health Laurie Puhn,autorul bestsellerului "Ceartă-te mai puţin, iubeşte mai mult". "Cercetările au arătat că marirea numarului de hormoni ai stresului poate provoca probleme ale stomacului, dureri de cap şi probleme cardiace."

Împăcările înseamnă că nu mai trebuie să îţi ţii gura închisă până explodezi. "Tăcerea în timpul unei dispute sau izbucnirile nervoase din timpul certurilor măresc nivelul hormonal şi afectează negativ starea fizică si mentală a unui individ",mai afirmă Phun.

În timpul studiului Framingham Offspring,cercetătorii au urmărit,timp de 10 ani,3,682 de barbaţi şi femei (cu vârsta medie de 48 de ani) pentru a determina efectele căsătoriei asupra riscurilor bolilor inimii şi a morţii. Investigatorii au aflat că femeile care au tăcut în timpul discuţiilor aprinse au fost de 4 ori mai predispuse să moară decât cele care s-au exprimat în mod liber.

Cum te asiguri că disputa este una sănătoasă?

Potrivit lui Phun,"certurile sunt normale şi sănătoase atâta timp cât se derulează într-un mod corect,adică dacă ambii parteneri pot ajunge la o soluţie împreună". Rolul unei gâlceave este acela de a îţi exprima dorinţele tale şi auzi dorinţele celuilalt. Este important să găsiţi o soluţie de comun acord.

Nu trebuie să ai ca scop câştigarea certei,ci trebuie să te asiguri că incidentul nu se va repeta.

Rezolvă gâlceava în 4 paşi simpli

1. Evită obiceiurile pe care le ai de obicei şi stai jos.
2. Pune întrebări neutre pentru a afla ambele părţi ale problemei.
3. Rezumă ceea ce aţi spus.
4. Încercă să găseşti o soluţie.


4 scenarii posibile:

Dacă eşti într-o ceartă cu partenerul de cuplu,trebuie sa rupeţi obiceiurile pe care aveţi. "Să zicem că iubitul a cheltuit nişte bani fără ştirea ta. În loc să începi să ţipi, trebuie să vă aşezaţi şi să discutaţi cu calm",ne învaţă Phun. Mai apoi,trebuie să afli de ce a făcut asta,dacă este vreo neînţelegere,dacă se teme de reacţia ta sau dacă pur si simplu a uitat. Este important să rezumi ceea ce tocmai ţi-a spus,iar apoi să găsiţi împreună o soluţie.

Când cel cu care eşti în dispută este copilul tău,Phun recomandă să iţi păstrezi autoritatea atunci când urmezi cei 4 paşi. "Să spunem că băiatul sau fata ta nu respectă ora de ajuns acasă şi întarzie. Întreabă-ţi copilul ce motiv a avut ce crede că ar funcţiona mai bine data viitoare. Poate stabiliţi să te anunţe data viitoare când va întârzia. În orice caz, ultimul cuvânt îl au părinţii".

Când ai o discuţie cu şeful sau un coleg de muncă,esenţial este să înţelegi problema. Trebuie să asculţi cu atenţie ceea ce îţi spune şeful şi apoi să pui întrebări să înţelegi cu adevărat. Apoi,trebuie să găsiţi împreună o soluţie. Poate propui să îţi verifice munca înainte de o întalnire importantă,să se asigure ca eşti pregătită.

Atunci când te cerţi cu un vecin,trebuie să faci puţin pe detectivul. "Chiar nu înţelegi de ce este nemulţumit de marimea acelui copac. Poate e sătul să strângă frunzele sau umbra pomului împiedică florile lui să crească. Oricare ar fi problema,trebuie să pui multe întrebări pentru a afla motivul nemulţumirii vecinului."

Indiferent cu cine ai o anumită dispută,aceşti 4 paşi reprezintă fundaţia unei discuţii sănătoase.