Alimente bune pentru sănătatea ochilor tăi – Peştele gras

Somonul, tonul şi sardinele sunt trei specii de peşte bogate în acizi graşi Omega-3, care combat sindromul de ochi uscat şi retinopatia. Uleiurile de peşte sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D, care combate efectele îmbătrânirii la nivelul ochilor.

 

Germenii de grâu

Vitamina E din compoziţia germenilor de grâu, este un antioxidant important, care protejează ochii de acţiunea nocivă a radicalilor liberi. De asemenea, poate diminua progresia cataractei şi a degenerării maculare, ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă.

Citeşte şi: Dieta mediteraneană, cheia către un trup perfect!

Cartofii dulci

Datorită conţinutului semnificativ de beta-caroten, cartofii dulci contribuie la susţinerea vederii. Tot acest nutrient ajută organele văzului să se adapteze la luminozitatea scăzută din timpul nopţii.

 

Grepfrutul

Bioflavonoidele întâlnite în grepfrut întârzie îmbătrânirea cristalinului ochiului. Dacă tinzi să îndepărtezi membranele amare ale acestui fruct, este important să ştii că tocmai această pieliţă este plină de nutrienţi, necesari pentru o vedere bună.

Citeşte şi: Legumele pe care e mai bine să le consumi gătite

 

Alimente bune pentru sănătatea ochilor tăi – Fasolea şi lintea

Atât fasolea, cât şi lintea adaugă în organism un mineral esenţial pentru vedere, şi anume zincul. Acesta contribuie la eliberarea vitaminei A din ficat, care este necesară pentru menţinerea ţesuturilor ochilor. În plus, lipsa zincului în organism poate conduce la deteriorarea maculei, partea centrală a retinei.

 

Sfatul specialistului

Teodora Necula, nutriţionist,

Centrul AKT Medical, Bucureşti

Menţinerea sănătăţii ochilor porneşte din farfurie, căci alimentele bogate în Omega-3, luteină, zinc, beta-caroten, vitamina C şi vitamina E previn unele afecţiuni ale ochilor asociate cu îmbătrânirea şi menţin vederea sănătoasă. În acest sens, recomand ca fiecare preparat să fie însoţit de o porţie de legume verzi (varză kale, broccoli şi spanac) şi măcar de două ori pe săptămână să nu lipsească din meniu peştele gras (ton, somon, hering).