Socul

În Europa există 3 specii de soc,dintre care cel mai răspândit este socul negru – cel din ale cărui flori se face socată,fructele fiind folosite şi pentru producerea siropului. În Europa,mai există o specie de soc cu fructe roşii,precum şi una cu bobiţe negre,arbustul crescând însă în nordul continentului.

Specialiştii atrag atenţie că bobiţele de soc negru pot fi uşor toxice dacă sunt consumate crude,fiind cu atât mai periculoase cu cât sunt mai puţin coapte. Din fericire,toxicitatea lor este distrusă prin gătire. De asemenea,cu excepţia florilor,sunt toxice ramurile,rădăcinile şi frunzele acestei plante .

Cele mai periculoase sunt însă fructele socului care creşte în extremitatea nordică a Europei.

 

Cireşele

Sâmburiide cireşte pot părea inofensivi. Dacă,din greşeală,înghiţi un sâmbure,doi,nu-i nicio problemă. Dar dacă înghiţi mai mulţi,e pericol. Pentru că sâmburii cu pricina conţin cianuri toxice.

 

Rubarba

Rubarba este excelentă în deserturi şi dulceţuri. Din planta cu pricina,se foloseşte doar peţiolul (codiţa care leagă frunza de tijă). Celelalte părţi ale plantei sunt însă toxice!

 

Alunele americane

Alunele americane au un gust excelent,pot fi consumate crude,prăjite,sau sub formă de unt de arahide. Sunt însă mortale,la propriu,pentru persoanele care au alergie la acest aliment. Chiar şi în cantităţi extrem de mici,pot trimite o persoană alergică la urgenţă.

 

Ciupercile

Ciupercile sunt bune în diverse mâncărurişi ciulamale atâta timp cât le cumperi din surse sigure,şi nu la colţ de stradă. Chiar şi cele culese în pădure,de către persoane care se pricep,pot fi potenţial toxice. Pentru că au apărut ciuperci otrăvitoare care „mimează” aspectul suratelor lor comestibile,astfel că şi culegătorii cu experienţă pot fi păcăliţi.