Ele ne ajută în mod natural la stimularea sistemului imunitar,luptă împotriva imunităţii şi îndepărtează bolile cronice.

Dr. Gary Kaplan este un lider în domeniul medicinii integrative,care combină cele mai bune elemente de medicină din Vest şi tratamente alternative. Ca medic şi fondator al Centrului de Medicină Integrativă Kaplan,acesta le vorbeşte pacienţilor despre nutriţia optimă,şi-i întreabă dacă au auzit de sinergia alimentară. Aceasta este o idee care a câştigat popularitate în ultimii ani,şi susţine că anumite componente ale diferitelor alimente pot lucra sinergic pentru a aduce un beneficiu mai mare pentru corp.

Acesta spune că combinaţia dintre şofran şi piperul negru,creşte absorbţia de ingredient activ din şofran. Acesta conţine un antioxidant puternic şi are proprietăţi antiinflamatorii care ajută la prevenirea radicalilor liberi şi calmează inflamaţiile multor boli cronice. Aceasta este o mare ilustrare a sinergiei alimentare. Combinaţia potrivită de substanţe care lucrează împreună pentru  a creşte valoarea nutritivă şi pentru a aduce mai multe beneficii organismului.

Interesant este adăugarea acestei idee în dieta ta. Nu s-ar putea realiza,dar multe gustări şi mese comune pe care le consumi,pun conceptul de sinergie de alimente în practică.

Iată câteva exemple cheie ale acestor perechi,şi de ce funcţionează:

1. Bananele şi iaurtul grecesc

Bananele conţin inulină,un carbohidrat pe baza de plante. Cercetările arată că inulina,atunci când este combinată cu iaurt,poate creşte numărul bacteriilor sănătoase ale iaurtului,contribuind astfel la reglarea digestiei şi mai mult,să stimuleze imunitatea.

Dacă te bucuri de iaurt deja,ca parte a micului dejun sau ca o gustare,asigură-te că alegi unul neîndulcit,care conţine mai multe proteine,şi apoi adaugă banane proaspete.

2. Salată de spanac cu fasole şi ardei roşu

În timp ce luăm fier din carne,peşte,carne de pasăre şi este bine absorbit,fierul găsit în cereale,leguminoase,legume,unele fructe cu coajă lemnoasă,este mai puţin bine absorbit. Din fericire,cercetările arată că vitamina C ajută la absorbţia fierului important pentru cei care urmează o dietă pe bază de plante.

O salată de spanac şi fasole garbanzo,bogată în fier combinate cu ardei gras roşu proaspăt,este o sursă bună de acid ascorbic,şi face o masă delicioasă şi sănătoasă,în special pentru cei care suferă de deficit de fier.

3. Legume şi ulei de măsline

Cercetările arată că legumele,în special cele colorate,cum sunt roşiile,ardeii,spanacul,broccoli şi varza,ar trebui să fie consumate cu uleiuri mononesaturate sănătoase,cum este uleiul de măsline,pentru a creşte absorbţia corpului de carotenoide,un tip de fitonutrient care are antioxidanţi puternici şi proprietăţi antiinflamatorii.

Adăugarea de ouă sau avocado întregi,care conţin grăsimi mononesaturate sănătoase în salată,ne va ajuta la stimularea absorbţiei de carotenoizi.

4. Ceaiul verde şi lămâia

Un studiu realizat în 2007 de Universitatea Purdue,au descoperit că adăugarea de sucuri citrice sau vitamina C în ceaiul verde,stimulează absorbţia de catechine,un puternic antioxidant natural care se găseşte în ceai.

De ce este important acest lucru? Studiile au arătat că catechinele au efecte de prevenire a cancerului,şi că acestea pot afecta în mod pozitiv sănătatea cardiovasculară din cauza antioxidanţilor,antihipertensiv şi efecte antiinflamatorii.

5. Ciocolată neagră şi mere

Această combinaţie nu este doar delicioasă,ci ajută la îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare. Ciocolata neagră,cea cu 70 %  cacao sau sau mai mult,este bogată în catechine,şi merele sunt o sursă de flavonoide. Când sunt consumate împreună catechinele şi flavonoidele lucrează sinergic pentru a inhiba adeziunea plachetelor la colagen.

Unele alimente au fost menite de a fi mâncate împreună. În timp ce acestea sunt exemple pentru a-le păstra în minte,cel mai simplu mod de a pune conceptul de "sinergie alimentară" în practică este de a mânca o mare varietate de alimente integrale. Procedând astfel,te asiguri că primeşti nutrienţii cheie de care organismul are nevoie pentru a prospera.