Deosebit de importante în amenajarea unui spaţiu din grădină,plantele aromatice îndepărtează insectele sau dăunătorii şi ajută la creşterea şi dezvoltarea altor plante şi flori. 
 
Pe lângă faptul că au un aspect plăcut,veţi avea tot timpul anului plante aromatice naturale pentru aromatizarea şi condimentarea preparatelor culinare. Mai au şi alte avantaje aceste ierburi aromatice,unele dintre ele fiind folosite ca plante medicinale pentru realizarea unor tratamente naturiste.
 
Ierburile aromatice se pot cultiva în orice spaţiu din grădină pentru că nu sunt deloc pretenţioase. Plantarea şi întreţinerea plantelor aromatice este relativ simplă deoarece se dezvoltă şi se înmulţesc foarte repede şi nu necesită prea multă îngrijire.
 
Unele dintre cele mai aspectuoase şi apreciate plante aromatice sunt menta,busuiocul,lavanda,rozmarinul şi salvia.
 

1 Menta sau izma

 
Izma,folosită din vremuri străvechi în alimentaţie sau pentru proprietăţile sale curative este preţuită în mod deosebit pentru parfumul său aparte. Şi în prezent este utilizată în arta culinară pentru aromatizarea preparatelor,la deserturi,sucuri şi ceaiuri. Ceaiul de mentă este bun pentru digestie şi împotriva greţurilor.
 
Menta se foloseşte în stare naturală crudă sau uscată. În multe culturi menta simbolizează ospitalitatea,de exemplu în Orientul Mijlociu şi astăzi li se oferă oaspeţilor ceai de mentă la întâmpinare. Este o plantă rezistentă,se înmulţeşte repede după ce aţi plantat-o în gradină. La maturitate menta ajunge până la 30-50 centimetri înălţime şi are flori albe spre violet.
 
Se dezvoltă foarte bine în soluri umede,poziţionate la soare sau în zone cu semiumbră. Înfloreşte în lunile Iunie-August.