5 băi de plante contra iritaţiilor pielii

1 68277 original jpg jpeg

Numeri zilele până când îţi vei lua concediu şi de-abia aştepţi să te relaxezi. Pentru ca vacanţa să nu-ţi fie umbrită de afecţiunile pielii din sezonul estival, îţi spunem la ce remedii naturiste poţi recurge ca să scapi de eczeme.

Frunzele de nuc calmează arsurile solare

Iritaţiile solare care apar mai ales la persoanele cu pielea deschisă sunt generate de expunerea prelungită la razele ultraviolete. Simptomele se instalează la câteva minute sau ore după ce ai stat la soare şi se manifestă sub forma unor bubiţe ori pete roşii,fiind însoţite de o mâncărime supărătoare. Poţi să le calmezi cu ajutorul decoctului din frunze de nuc.

Cum faci decoctul:Ai nevoie de un kilogram de frunze de nuc pe care le toci şi le pui la fiert în cinci litri de apă,timp de 10-15 minute. Infuzia obţinută se toarnă în apa de baie în care trebuie să stai 15 minute,fără să freci pielea.

Trei-fraţi-pătaţi,pentru regenerarea epidermei

Eczema microbiană apare în urma contactului pielii cu o substanţă iritantă şi se manifestă sub forma unor pete roşii care nu sunt bine delimitate. Leziunile pot fi uscate,când pielea este roşie şi se descuamează în urma scărpinatului,sau pot fi umede,în cazul în care petele sunt sub forma unor vezicule pline cu lichid. Pentru a înlesni vindecarea rănilor,frunzele şi florile de trei-fraţi-pătaţi sunt cele mai indicate,întrucât au proprietăţi antiseptice şi regeneratoare.

Cum prepari infuzia:Se amestecă o cană cu apă şi o linguriţă de plantă,iar când ceaiul s-a mai răcorit,se spală  eczemele,fără însă a le şterge. În cazul în care zona este grav afectată,o baie de 15 minute este ceea ce ai nevoie.Prepară un ceai mai concentrat din această plantă şi relaxează-te în apa călduţă,iar toxinele şi substanţele iritante vor fi îndepărtate de pe suprafaţa pielii.

Salvia ameliorează micoza piciorului

Când mergi la piscină,rişti să faci o micoză,deoa­rece umezeala din acele spaţii reprezintă mediul ideal în care se dezvoltă ciuperca vinovată de apariţia afecţiunii. Ai şanse mai mici de infectare dacă eviţi să mergi desculţă. În cazul în care te-ai ales totuşi cu ea,poţi grăbi vindecarea cu ajutorul infuziilor din plante. Un leac recomandat pentru calmarea pielii şi cu efect antiinflamator este baia cu rozmarin şi salvie.

Cum prepari baia:Amestecă o mână de frunze şi flori de salvie şi de rozmarin,apoi fierbe-le într-un litru de apă timp de 15 minute. Strecoară infuzia şi adaugă câte o cană din ea în apa de baie. Urmează acest tratament până când simptomele specifice micozei vor dispărea complet. În cazul în care te confrunţi des cu această afecţiune,poţi face baie doar la picioare,pentru a dezinfecta pielea,şi astfel previi o eventuală recidivă.

Gălbenele,ca să domoleşti senzaţia de mâncărime

Gălbenelele sunt o altă soluţie naturală la care poţi apela cu încredere în cazul în care mâncărimile provocate de bubiţele care apar în urma contactului cu anumite materiale sintetice devin de nesuportat. Dacă speli de trei ori pe zi zona respectivă cu infuzie de gălbenele,iritaţia se va retrage mai repede,iar tu nu o vei mai agrava prin atingere constantă.

Cum faci infuzia:Într-un litru de apă fierbinte se pun 30 de grame de flori de gălbenele şi se lasă la infuzat o oră,timp în care este necesar să pui un capac peste vas,ca să nu se piardă calităţile curative ale plantei. După ce s-a răcit,se adaugă în apa de baie.

Împotriva arsurilor generate de razele ultraviolete...

...încearcă un alt leac străvechi ale cărui proprietăţi sunt cunoscute în popor:băile cu crengi uscate de pomi fructiferi. Ramurile de măr,păr,cireş şi cais se ard,iar cenuşa rezultată se amestecă cu apă,de preferinţă fără clor sau alte substanţe iritante. Se lasă la macerat timp de o zi,după care poţi face băi locale în zonele afectate sau pune comprese până se vindecă pielea.