1. Beneficiile rozmarinului - Benefic în afecţiunile cardiace

Substanţele active din tinctura de frunze de rozmarin previn îngroşarea vaselor sangvine, stimulează circulaţia sângelui şi cresc tensiunea arterială. Pune 10 g de frunze la macerat cu 100 ml alcool de 70 °, timp de opt zile, şi agită în fiecare zi amestecul.

Ia 20 de picături de tinctură zilnic, timp de o lună, după fiecare masă. La fel de bun este şi vinul medicinal de rozmarin. Ca să-l prepari, ai nevoie de trei linguri cu frunze din acest condiment şi 100 ml de vin de struguri. Le amesteci şi le laşi să stea şase zile într-un loc întunecat,după care bei câte o linguriţă la prânz şi seara,timp de o săptămână.

2. «Vânătorul» toxinelor

Pe lista cu beneficiile rozmarinului trebuie trecut şi faptul că ajută la eliminarea toxinelor.

Ceaiul de rozmarin fortifică organismul slăbit şi revitalizează tonusul persoanelor astenice sau al celor care se află în covalescenţă. În plus, calmează tulburările gastrice, ajută ficatul să-şi facă treaba şi accelerează tranzitul intestinal.

Este ideal dacă vrei să slăbeşti,deoarece conţine antioxidanţi care stimulează arderea grăsimilor şi te ajută să rezişti când faci exerciţii fizice. Toarnă o cană de apă clocotită peste o linguriţă cu plantă de rozmarin uscată şi mărunţită, lasă la infuzat 10 minute şi bea ceaiul îndulcit cu miere de albine. Este indicat să bei câte două căni zilnic.

3. Beneficiile rozmarinului - Reglează funcţiile biliare

Pentru scăderea nivelului de colesterol „rău” şi a dureroaselor afecţiuni ale bilei, ai la dispoziţie maceratul glicerinat din muguri de rozmarin. 10 g de muguri de rozmarin, 90 ml de apă rece şi 10 ml de glicerină se lasă la macerat timp de opt ore.

Ia din acest amestec 30 de picături, de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de mesele principale ale zilei, până când te simţi mai bine.

4. Are efect diuretic

Beneficiile rozmarinului sunt, cu adevărat, numeroase.

Administrat zilnic sub formă lichidă, extractul de rozmarin îmbunătăţeşte considerabil funcţionarea rinichilor, creşte fluxul de urină şi ajută la păstrarea în organism a mineralelor esenţiale, precum sodiul şi potasiul. Amestecă două linguri cu flori de rozmarin cu un litru de apă clocotită şi lasă cinci minute la infuzat.

Bea din acest extract sau ceai concentrat de rozmarin două căni pe zi,timp de o lună,apoi fă pauză de o săptămână.

5. Beneficiile rozmarinului - Alină durerile menstruale

Rozmarinul reduce simptomele sindromului premenstrual – anxietatea ,iritabilitatea,schimbările bruşte de dispoziţie – şi durerile provocate de menstruaţie. Atenţie însă! Două-trei picături de ulei esenţial de rozmarin, luate în fiecare zi, devin emenagoge, adică provoacă întârzierea ciclului menstrual.

Uleiul esenţial de rozmarin se găseşte să-l cumperi din farmacii şi din magazinele cu produse naturiste.

Citeşte şi despre Beneficiile zmeurei.