Litiaza renală

Schimbarea climatică nu afectează doar planeta, ci şi sănătatatea noastră. Un studiu al Universităţii din Texas a descoperit că incidenţa pietrelor la rinichi creşte când se înregistrează, pe termen lung, temperaturi-record. Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi, care sunt alcătuite din minerale şi săruri acide, trebuie să te hidratezi foarte bine pe caniculă. Alimentaţia zilnică trebuie să fie mai săracă în proteine, zahăr şi sare.

Astmul

Capriciile verii pot cauza neplăceri celor ce suferă de astm. Temperatura aerului care se schimbă brusc – ca înainte de o furtună – aduce simptome de astm. Suferinzii pot avea şi probleme cu respiraţia în aerul poluat de afară, precum şi când nivelul ozonului este ridicat, lucru care se întâmplă cel mai adesea vara. Dacă ai astm, cea mai bună protecţie este prevenţia: să verifici zilnic calitatea aerului şi să stai cât mai mult în interior dacă vremea este de natură să te îngrijoreze.

Afecţiunile autoimune

Mulţi suferinzi de scleroză multiplă constată că temperatura ridicată le agravează simptomele. De fapt, un vechi test pentru depistarea sclerozei multiple presupunea imersarea pacientului într-o baie fierbinte, pentru a vedea dacă persoana prezintă simptome neurologice. Semnele unei alte boli autoimune, lupusul, se intensifică pe timp de vară. La trei sferturi din suferinzii de lupus, razele soarelui cauzează erupţii pe piele, oboseală şi dureri articulare. De aceea, se indică purtarea pantalonilor lungi, uşori, a bluzelor cu mâneci lungi şi a pălăriilor, precum şi utilizarea
produselor cu factor de protecţie solară.

Bine de ştiut!

Medicamentele antialergice, antihipertensive şi decongestionante nazale afectează capacitatea de reglare a temperaturii corpului în timpul zilelor caniculare.

Cuperoza

Expunerea la soare, temperaturile ridicate şi vântul pot înrăutăţi semnele cuperozei. Dacă suferi de acest tip de inflamaţie, care aduce înroşirea pielii, umflături, iritarea ochilor şi îngroşarea pielii din jurul feţei, trebuie să aplici o cremă cu protecţie solară cu cel puţin 30 de minute înainte să ieşi afară şi apoi din nou, din 2 în 2 ore. Evită soarele cel mai puternic, între orele 10.00 şi 16.00, şi protejează-ţi faţa şi ochii cu o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare.  

Atenţie! Soarele provoacă vasodilatarea capilarelor, de aceea protecţia contra razelor ultraviolete e obligatorie.

Bolile cardiovasculare

Canicula afectează persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau care prezintă risc ridicat pentru acestea. Asta, fiindcă temperatura ridicată creşte ritmul cardiac şi scade tensiunea arterială. E posibil ca inima slabă să nu mai poată pompa destul sânge: corpul se răcoreşte mai greu şi se supraîncălzeşte rapid. Dacă ai probleme cu inima, este recomandat să stai în casă în zilele fierbinţi, să consumi suficiente lichide şi să renunţi la cafea şi alcool pentru a te menţine hidratată.