5 cauze pentru care te îngraşi fără să mănânci

1 77674 original jpg jpeg

Faci parte din categoria celor grijulii cu alimentaţia, şi care totuşi acumulează kilograme în plus? Există o serie de cauze răspunzătoare pentru acest fapt, pe care probabil nici nu le bănuieşti!

1. Ai probleme cu glanda tiroidă

Glanda tiroidă reglează metabolismul. Dacă suferi de hipotiroidie, glanda nu secretă suficienţi hormoni, ceea ce duce la scăderea metabolismului. Asta înseamnă că vei lua în greutate pe nesimţite, adeseori în ciuda dietelor pe care le urmezi. Disfuncţiile tiroidei nu prezintă, la început, semne evidente, iar boala este diagnosticată târziu. De aceea, după vârsta de 40 de ani, un simplu test de sânge îţi poate arăta dacă suferi sau nu de hipotiroidie. Terapia de substituţie hormonală te ajută să-ţi recapeţi greutatea normală.

2. Te confrunţi cu dereglări hormonale

Problemele endocrine, precum sindromul ovarului polichistic sau instalarea menopauzei, afectează echilibrul hormonal. În aceste condiţii este destul de greu să îţi menţii silueta, mai ales dacă nu urmezi o dietă sănătoasă. Nu uita că o jumătate de oră de mişcare, zilnic, îţi poate fi de mare folos!

3. Nu te odihneşti suficient

Cantitatea şi calitatea somnului sunt la fel de importante precum hrana. Studiile arată că persoanele care nu reuşesc să aibă un somn odihitor au tendinţa să consume alimente bogate în grăsimi şi zahăr.

4. Eşti stresată

Stresul zilnic şi anxietatea duc la mărirea nivelului de cortizol. Acesta este un hormon cu impact atât asupra stării emoţionale, cât şi fizice. Are ca efect creşterea fluxului de sânge şi a ritmului cardiac, perturbând astfel odihna şi somnul. Iar somnul insuficient şi de proastă calitate duce, pe termen lung, la îngrăşare.

5. Iei masa la ore nepotrivite

Dacă dimineaţa sari peste micul dejun, prânzul îl iei pe fugă sau poate de multe ori omiţi şi acest pas, seara vei fi inevitabil înfometată. Chiar dacă nu vei mânca mult, după ora 18.00 organismul procesează mult mai greu mâncarea, iar grăsimile şi zaharurile nu vor mai fi consumate sub formă de energie, ci vor fi stocate sub formă de depozite adipoase.

6. Ai rezistenţă la insulină

Dacă te îngraşi şi nu ştii de ce, este posibil să fi dezvoltat rezistenţă la insulină. Organismul nu mai răspunde în mod corespunzător la insulina produsă de pancreas, iar corpul are tendinţa să stocheze grăsimi. Sindromul rezistenţei la insulină este o afecţiune complexă, care include disfuncţii diverse, tulburări ale metabolismului, hipertensiune arterială.