Faptul că nu reuşeşti să rămâi nicicum gravidă te poate îngrijora,iar în final este posibil să ducă la decizii drastice,cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV). Dar,înainte de a presupune că asta poate fi singura ta opţiune,este important să excluzi unele dintre cele mai frecvente,şi adesea tratabile,cauze ale infertilităţii.  

În continuare vei afla care sunt cele mai comune şi surprinzătoare cinci aspecte care pot duce la infertilitate.

1. Cauze surprinzatoare ale infertilitatii-Lipsa ovulaţiei

Sindromul ovarului polichistic,care poate provoca cicluri menstruale neregulate,afecteaza până la 10 procente dintre femei si este una dintre cele mai frecvente motive pentru care femeile nu au ovulaţie. Lipsa ovulaţiei poate fi influenţată şi de greutate-la persoanele supraponderale,obeze sau subponderale-dar şi de dezechilibre tiroidiene. De aceea trebuie să ai grijă ca greutatea ta să fie una normală.

2. Este problema partenerului

Infertilitatea partenerului este factorul responsabil în aproximativ o treime din cazurile în care un cuplu nu poate avea copii. Dacă iubitul sau soţul tău este supraponderal,obez sau fumător,sunt mari şanse ca eforturile voastre de a concepe un urmaş să fie zadarnice. O infecţie sau o inflamare a glandelor prostatei ar putea fi,de asemenea,cauza eşecului de a rămâne gravidă.  Este important în acest caz ca partenerul tău să meargă la un medic pentru un control fizic şi o analiză a materialului seminal. 

3. Cauze surprinzatoare ale infertilitatii-Nu ai suficiente ovule sănătoase

Te-ai născut cu un număr fix de ovule,care odată cu înaintarea în vârstă scad ca număr şi ca stare de sănătate. În realitate,o femeie sănătoasă de peste 30 de aniare numai 20% şanse să rămână însărcinată. Poţi îmbunătăţi starea ovulelor având grijă să scapi de kilogramele în plus şi să te laşi de fumat-dacă  este cazul.

4. Suferi de endometrioză

Endometrioza este o tulburare care determină mucoasa cavităţii uterine să apară în cavitatea abdominală,ceea ce poate duce la dureri abdominale,sângerări abundente şi infertilitate la 30 până la 50% dintre femei. 

5. Cauze surprinzatoare ale infertilitatii-Trompele uterine sunt blocate

Când trompele uterine sunt blocate sau deteriorate este posibil să apară şi infertilitatea. Această afecţiune poate fi cauzată de o intervenţie chirurgicală anterioară,endometrioză sau o BTS (boală cu transmitere sexuală).