Chlamydia

Aceasta este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală şi poate duce la repercusiuni grave dacă nu este tratată la timp. Deşi chlamydia poate infecta atât femeile, cât şi bărbaţii, simptomele apar doar la femei. Acest virus se manifestă prin dureri la urinare, dureri abdominale joase, sângerări menstruale neregulate, febră şi oboseală. Dacă prezinţi una dintre aceste simptome, nu ezita să mergi la medic. Netratată la timp, chlamydia poate afecta sistemul reproducător, ducând la sterilitate.

Gonoreea

Această infecţie prezintă puţine simptome şi de aceea este greu de identificat. Bărbaţii infecţaţi pot avea durere la urinare sau în zona testiculelor, în timp ce femeile nu nicio problemă. Odată descoperită, aceasta trebuie tratată imediat, pentru că, în caz contrar, poate avea consecinţe grave asupra femeilor. Acestea pot avea probleme de fertilitate sau nu pot susţine o eventuală sarcină.

Hepatita

Hepatitele B şi C sunt boli care se pot transmite prin contact sexual neprotejat şi pot conduce la inflamarea ficatului sau chiar la deces. Hepatita prezintă simptome precum vărsături, ameţeli, febră şi urină închisă la culoare. În cazurile grave, hepatita se poate dezvolta în ciroză, ceea ce duce la cancer de ficat. Copii care au fost vaccinaţi împotriva acestei boli prezintă un risc mai scăzut de a face hepatită.

Sifilis

Această boală se dezvoltă în trei etape. În prima etapă se manifestă leziuni apărute în zona bucală sau genitală. În al doilea stadiu pot apărea mâncărimi în palme sau alte părţi ale corpului, iar în a ultima parte boala va continua să se dezvolte de-a lungul mai multor ani. Ulterior, pot apărea grave probleme de sănătate precum pierderea vederii, complicaţii la inimă sau probleme neurologice. De asemenea, există un mare risc ca boala să se transmită şi la nou-născuţii a căror mamă a fost infectată.

HIV

Virusul nu este letal, dar afectează sistemul imunitar până când corpul nu va mai putea face faţă gripelor sau infecţiilor minore. Această infecţie se transmite prin contact sexual, prin schimbul de lichide din organism, pe cale transplacentară, de la mamă la făt, sau prin sânge. Pentru a preveni această boală, se recomandă folosirea prezervativului, un număr limitat de parteneri şi efectuarea periodică a analizelor.