Bisfenol-A

 

Este un chimical care se găseşte în produsele plastice şi în conserve. Studii recente arată că acesta poate creşte riscul apariţiei cancerului de prostată,de sân şi chiar poate favoriza obezitatea. Mai mult,oamenii de ştiinţă spun că acest chimical poate bloca arterele,ducând la apariţia multor afecţiuni ale inimii.

 

Ftalaţi

 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că există o legătură strânsă între aceste substanţe chimice şi malformaţiile congenitale,obezitatea şi diabetul. De regulă,acestea se găsesc în loţiunile de corp parfumate,dai şi în alte produse cosmetice. Mai mult,specialiştii spun că de vină pentru arterele înfundate ar fi şi aceste chimicale. Recent,s-a descoperit că hipertensiunea arterială la copii este strâns legată de expunerile la ftalaţi.

 

Perfluoraţii

 

Aceste substante chimice se găsesc în tigăile de teflon,aparatele de aer condiţionat,materialele impermeabile,anumiţi produşi anti-pete şi diverse ambalaje alimentare. Perfluoraţii afectează funcţia tiroidiană,calitatea spermei şi sănătatea rinichilor şi a inimii. Într-un studiu recent danez,în care au fost incluşi 500 de copii,oamenii de ştiinţă au descoperit că prichindeii supraponderali în care s-au găsit niveluri mai ridicate de perfluoraţi în sange au mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de inimă şi diabet,spre deosebire de copiii normoponderali.

 

Chimicalele industriale

 

Unul dintre cele mai comune chimicaleindustriale este PBDE (polybrominated diphenyl ethers). Acesta se găseşte în mobilă,covoare şi saltele. În urmă cu mai mulţi ani,o echipă de oameni de ştiinţă danezi şi suedezi au analiazat anumiţi markeri de sănătate în 21 de cupluri sănătoase în vârstă,în timp ce aceştia îşi efectuau rutina lor normală. După ce au filtrat aerul din interiorul casele,cercetătorii au măsurat aceiaşi markeri,. Filtrele de aer au eliminat până la 9.000 de particule pe centimetru cub de aer din fiecare acasă,acest lucru favorizând scăderea tensiunii arteriale,reducerea durerii provocate de angina pectorală şi îmbunătăţind fluxul de sânge.

 

Curăţători chimici

 

Percloratul este o substanţă care se găseşte în produsele de curăţare a petelor. Specailiştii avertizează că expunerea la acest chimical poate favoriza apariţia ameţelei,oboselii,durerilor de cap şi a greţei. Mai mult,studii recente arată că acest chimical poate provoca apariţia cancerului şi a bolilor de inimă.