Multe femei nu dau importantă tulburărilorginecologice,iar atunci când o fac,este posibil să fie prea târziu. Pentru că aceste probleme sunt minore la început,în timp devin majore. În plus,acestea sunt prezente la femeile de peste 30 de ani,iar cele mai frecvente afecţiuni ginecologice includ infecţiile tractului genital,infecţia tractului urinar,infertilitatea,durerea pelviană şi sângerarea vaginală anormală.

Infecţiile tractului genital

Acest tip de infecţie şi bolile transmise sexual reprezintă principalele afecţiuni pentru care femeile se adresează medicului ginecolog,invocând usturime la urinare,mâncărime,miros neplăcut,secreţii anormale sau arsură. Alte infecţii vaginale cuprind vaginita tricomoniazică şi candidoza vaginală.

  

Infecţia tractului urinar

  

Acestă infecţie este cauzată în aproximativ 80 % dintre cazuri de bacteriaE. coli.  Oricine,la orice vârsta poate suferi de infecţia tractului urinar,mai ales dacă în timpul actului sexual pătrund bacterii prin uretra scurtă. În plus,infecţia prezintă simptome precum durere lombară joasă sau durere suprapubiană şi disturie. În cazul în care este afectată şi partea superioară a tractului urinar,pot apărea şi alte simptome precum frisoane,febră,greaţă şi vărsături.

Infertilitatea

Declinul fertilităţii,asociat cu înaintarea în vârstă,are legătură cu depletia sau golirea de ovocite. Cauzele de infertilitate la femeie sunt:afecţiunile ovulatorii,responsabile pentru 30-40% din numărul total de cazuri de infertilitate,anomalii uterine,infecţii,şi altele.

 Durerea pelviană  

Durerea pelviană este principala cauză care duce la hotărârea femeii de a merge la ginecolog. În plus,este intensă şi caracterizată prin durere bruscă,care creşte în intensitate foarte repede. De asemenea,este afecţiunea care poate necesita direct intervenţie chirurgicală,tratament sau cea care nu necesită tratament. Totul depinde de stadiul în care se află şi de cât timp este prezentă.

Sângerarea vaginală anormală  

Este sângerarea care apare în perioada dintre menstruaţia lunară şi este cauzată de cele mai multe ori de dezechilibrele hormonale. În plus,poate fi cauzată de sarcină,fibroame,cancer al colului uterin sau al vaginului. Totodată,la femeile care nu sunt însărcinate,dar se află în premenopauză,principala cauză a sângerării o reprezintă ciclurile anovulatorii.  

România se află în fruntea listei în clasamentele europene privind cancerele de col uterin,mamar şi ovarian.