În ultima vreme,te simţi obosită,deprimată şi tensionată fără să ai un motiv anume? Nu eşti singura!

Unul din trei români suferă de acest gen de neplăceri din cauza stresului zilnic. Pentru a-ţi regăsi echilibrul,medicina tradiţională chineză îţi propune câteva terapii foarte eficace. Această medicină străveche a găsit vindecarea în cele cinci elemente ale naturii:Apa,Metalul,Pământul,Lemnul şi Focul.

Fiecare dintre aceste elemente emană o formă de energie fizică şi mentală care-ţi redă  echilibrul interior. Cunoscându-ţi elementul dominant,vei şti ce  tehnici de relaxare te destind şi cum îţi faci plinul de energie ori de câte ori simţi nevoia.

Elementul tău dominant:APA

Apa înseamnă viaţă şi armonie cu natura,aşa că dacă ai acest element dominant,eşti o persoană înţeleaptă şi foarte cumpătată. În plus,eşti inteligentă,introvertită şi cu multă răbdare. Temperamentul tău este echilibrat şi calm.

-Partea ta forte:vei reuşi întotdeauna să-i înţelegi şi să-i ajuţi pe cei de lângă tine.

-Partea ta slabă:pentru că reuşeşti să-i înţelegi repede pe ceilalţi,te vei simţi de multe ori copleşită şi depăşită emoţional de problemele celor din jur.

-Mişcarea care te echilibrează:o oră de înotat în apa rece a mării te va ajuta să fii din nou în formă şi să elimini stresul acumulat în ultimul timp.

-Activitatea care te relaxează:o baie caldă parfumată la sfârşitul zilei,însoţită de o muzică liniştită,în surdină,te va ajuta să uiţi de grijile zilei.

-Sfat antistres:în zilele foarte stresante,fă seara o plimbare într-un parc cu fântâni arteziene sau de-a lungul unui râu. Elementul tău dominant îţi va reda calmul şi energia.

Elementul tău dominant:METALUL

Vrei să fie mereu totul clar în relaţiile tale cu ceilalţi şi în viaţa ta. De aceea,de multe ori simţi nevoia să faci ordine şi să organizezi casa,familia,activitatea
de la birou.

-Partea ta forte:eşti disciplinată,cumpătată,hotărâtă şi capabilă să dai din forţa ta şi celorlalţi.

-Partea ta slabă:îţi este frică de schimbări,ceea ce te împiedică să evoluezi profesional sau să îmbini prietenia cu dragostea în relaţia pe care o ai.

-Mişcarea care te echilibrează:orice sport cu mişcări care se repetă şi cu o anumită tehnică:fitnesul,gimnastica,plimbările cu bicicleta.-Activitatea care te relaxează:o plimbare în parc sau un weekend programat la mare te va ajuta să te relaxezi şi să uiţi de agenda zilnică.

-Sfat antistres:Pentru tine,dezordinea este singurul lucru care te stresează. Dacă ai totul programat în agendă,atunci nu ai niciun motiv de stres. Însă nu ţi-ar strica să asculţi seara muzică sau să vizitezi un muzeu.

Elementul tău dominant:LEMNUL

Energice şi combative,persoanele care au acest element dominant au o dorinţă permanentă de schimbare,în care imposibilul trebuie să devină posibil.

-Partea ta forte:debordezi de energie şi de idei inovatoare şi îţi place să fii activă toată ziua.

-Partea ta slabă:vrei să faci şi să obţii totul acum,imediat,situaţie care te duce repede la surmenaj şi la epuizare.

-Mişcarea care te echilibrează:aleargă sau mergi cu bicicleta prin parc sau prin pădure şi vei scăpa de tensiunile cotidiene.

-Activitatea care te relaxează:  un weekend la munte,în preajma elementului tău dominant:te va ajuta să te relaxezi cu adevărat.

-Sfat antistres:  când simţi că-ţi explodează capul şi nu mai reuşeşti să te concentrezi,ieşi din birou,fă o plimbare de 10 minute. Asta te va linişti şi-ţi va încărca bateriile.

Elementul tău dominant:PĂMÂNTUL

Eşti o persoană care-şi doreşte mereu armonie,stabilitate şi siguranţă,pentru că te domină un element care simbolizează stabilitatea.

-Partea ta forte:îţi doreşti ca tu şi familia ta să trăiţi fără griji. Tocmai de aceea,vei face totul ca acest lucru să se întâmple.

-Partea ta slabă:ocoleşti pe cât posibil conflictele şi situaţiile tensionate şi tocmai de frica lor vei deveni foarte mămoasă şi protectoare şi îi vei proteja excesiv pe cei dragi.

-Mişcarea care te echilibrează:mersul pe jos sau pe bicicletă îţi încarcă bateriile şi-ţi face plinul de energie.

-Activitatea care te relaxează:te destinzi  pe deplin când te ocupi de florile şi de plantele din balcon sau din grădină.

-Sfat antistres:câteva minute petrecute cu familia te vor ajuta să uiţi de tot ce s-a întâmplat azi la birou.

Elementul tău dominant:FOCUL

Focul care te domină face din tine o persoană idealistă care le insuflă celorlalţi din entuziasmul ei şi care ar vrea să înţeleagă şi să iubească pe toată lumea.

-Partea ta forte:răspândeşti în jurul tău tot focul tău interior,dragoste şi bucuria de a trăi. Eşti foarte intuitivă şi carismatică.

-Partea ta slabă:pentru că nu pui nicio limită între tine şi ceilalţi,ţi se întâmplă de multe ori să renunţi la  propria fericire pentru a-i face fericiţi pe ceilalţi.

-Mişcarea care te echilibrează:Vara este anotimpul în care eşti în plină formă,aşa că profită din plin să faci mişcare în aer liber şi să-ţi încarci bateriile. Poţi încerca şi gimnastica în apă sau câteva ore de dans latino.

-Activitatea care te relaxează:câteva mişcări de dans şi câteva acorduri muzicale te destind şi îţi reîncarcă bateriile.

-Sfat antistres:O cafeluţă cu prietenele sau o plimbare de 10 minute te ajută să scapi de tensiunea acumulată la birou.

TEST:Găseşte-ţi elementul dominant

Prin testul pe care ţi-l propunem,vei descoperi ce element te caracterizează. Bifează răspunsul tău în dreptul fiecărei întrebări. Adună apoi punctele din fiecare careu. Elementul la care ai obţinut cel mai mare punctaj este cel care-ţi domină personalitatea.

Apă-Persoanele cu semnul dominant „Apă” sunt sensibile şi comunicative şi au mare nevoie să-şi înţeleagă semenii.

1.    Dificultăţile mă doboară cu uşurinţă.

2.    De multe ori mă simt stresată fără un motiv anume.

3.    Nu am încredere în mine.

Lemn-Persoanele cu semnul dominant „Lemn” au o personalitate dinamică,plină de energie,de vitalitate şi de idei inovatoare.

1.    Când ceva nu merge cum vreau eu,mă enervez.

2.    Când sunt nervoasă,am tendinţa să ronţăi orice îmi pică la îndemână.

3.    Mă simt foarte bine când fac mişcare.

Metal-  Persoanele cu semnul dominant „Metal” sunt calme,au un spirit reflexiv foarte dezvoltat,încercând mereu să organizeze lumea din jurul lor.

1.    Nu reuşesc să-mi impun nişte limite.

2.    Uneori sunt tristă fără motiv.

3.    Parcă am al şaselea simţ şi presimt ceea ce mi se va întâmpla.

Foc-Persoanele cu semnul dominant „Foc” trăiesc cu intensitate orice relaţie şi orice moment,antrenându-i şi pe ceilalţi în experienţele şi în aventurile lor.

1.    În orice grup aş fi,devin repede centrul atenţiei.

2.    Nu pierd nicio ocazie să încerc o experienţă nouă.

3.    Îmi place să-mi împărtăşesc bucuria cu ceilalţi.

Pământ-Persoanele cu semnul dominant „Pământ” au nevoie să se simtă mereu protejate şi răsfăţate de ceilalţi.

1.    Când am o problemă,nu reuşesc să o rezolv singură.

2.    Îmi fac mereu o mulţime de griji pentru orice nimic.

3.    Mi-e greu să mă desprind de familie.

REZULTATE:

Fals:0 puncte

Puţin adevărat:2 puncte

Adevărat:4 puncte

Fiecărui tip de personalitate îi corespunde unul din cele 5 elemente.

Elementul la care ai obţinut cel mai mare punctaj este cel care te caracterizează.

Dacă ai obţinut un punctaj egal la două sau la trei elemente,înseamnă că toate îţi domină personalitatea. În acest caz se potrivesc caracteristicile fiecăruia dintre cele două-trei elemente