Iată care sunt frazele care trebuie evitate în cearta de cuplu:

1. „Este numai vina ta.”

A da vina pe cealaltă persoană este una dintre cele mai comune lucruri pe care le facem în timpul unui moment de ceartă. Odată ce acuzaţia a fost lansată,conversaţia va merge înainte pentru a afla cine este vinovat. În plus,accentul problemei se schimbă complet pentru a vedea a cui este cu adevărat vina.

Aşa că,în loc să plasaţi vina reciproc,trebuie să-ţi dai seama în primul rând,ce poţi face pentru a rezolva problema. Atunci trebuie analizat modul în care comportamentul celeilalte persoane te-a făcut să te simţi. În plus,acest lucru arată că accepţi responsabilitatea situaţiei în care vă aflaţi.

2. „Acelaşi lucru l-ai făcut şi data trecută.”

În loc să te uiţi în trecut şi să-i spui de lucrurile pe care le-a făcut sau nu le-a făcut,spune:„În viitor aş vrea să vezi lucrurile diferit.”
Aducerea aminte de greşelile din trecut este cel mai neplăcut lucru pentru oricine. Dacă deja l-ai iertat pentru greşeala comisă,nu înseamnă că trebuie să-i reproşezi de fiecare dată când ai ocazia. În plus,dacă continui să te învârţi în jurul aceleiaşi probleme,acesta este semnul care spune că tu nu vrei să salvezi situaţia.

3. „Vreau divorţul/o pauză.”

În acele momente,este uşor să spui lucruri pe care nu ţi le doreşti,dar această afirmaţie nu poate fi luată înapoi,indiferent de câte ori îţi ceri scuze sau juri că nu ai vrut să spui asta. În cazul în care ai spus-o la mânie sau din greşeală,ar trebui să-ţi ceri scuze imediat şi să-i explici că nu se va mai întâmpla. Chiar şi după scuze,s-ar putea ca partenerul să aibă nevoie de timp pentru a avea din nou încredere deplină în tine.

4. „Eşti un ticălos/laş.”

Atacurile la persoană pun imediat cealaltă persoană în defensivă şi discuţia devine un câştig sau o situaţie de pierdere. Jignirile declanşează în mod negativ acelaşi lucru ca atunci când îl compari cu altcineva.

Potrivit lui Sowmya Narayan,un expert în relaţii de cuplu:„Această frază sugerează că tu îi spui lui că nu-l mai vezi ca individ.” În schimb,încearcă să păstrezi liniile de comunicare deschise. Controlează partea ta de conversaţie.

5. „Vorbeşte cu mine chiar ACUM.”

Această afirmaţie este întotdeauna spusă în cearta de cuplu,când unul dintre voi se abţine de la a comunica. Este posibil să îţi dai seama că nu eşti ascultată şi simţi nevoia de a comunica imediat. Dar vei avea mai mult succes dacă spui:„Nu eram atentă. Poţi relua ceea ce spuneai?” În plus,dacă vă aflaţi în locuri diferite,adună-ţi gândurile şi alege cele mai potrivite fraze înainte de a vorbi.