Gradini clasice în stil oriental

 

Pentru asiatici,spaţiul verde din apropierea casei este un loc în care toate elementele naturale se regăsesc într-o compoziţie unitară. Piatra naturală joacă,un rol important în acest decor. Foloseste piatra de tip Pas japonez,din ardezie Kavala,pentru alcătuirea aleilor care traverseaza zonele. 

 Iazul artificial din grădina va trebui centrat în jurul unei insule construite din bolovani decorativi,modelul fiind des întâlnit în amenajările peisagistice orientale. O astfel de platformă,construita din bolovani decorativi Makedon permite inclusiv amplasarea unei fântâni arteziene în centrul iazului.  

 Grădina japoneză uscată cu piatră naturală,sursa foto:cyntiaknauf.com

Grădini zen

Poate că în Occident amenajările Zen dintr-o grădină sunt încă o noutate,dar aceasta artă peisagistică are deja o istorie de un mileniu şi jumătate în Orientul Îndepărtat. Avantajul unei gradini Zen de exterior constă în minimalismul stilului adoptat,iar piatra naturala poate ajuta din plin la decorarea acestui spaţiu de relaxare şi meditaţie. Foloseşte un paravan verde de gard viu sau plante căţăratoare,pentru a delimita zona ta de reculegere de restul grădinii.  Nu uita că stilul Zen se bazează mai mult pe puterea sugestiei,decât pe un decor bogat. Astfel,pietrişul decorativ in diverse culori poate configura traseul unei ape în interiorul grădinii Zen de acasă. De asemenea,bolovanii decorativi Aris sau Moonstone rezonează perfect cu un astfel de decor,şi pot fi piesele centrale ale acestui spatiu destinat meditaţie i.

 

 Gradini pentru copii

Chiar dacă ai construit deja în apropierea casei o căsuţă în copac sau un loc de joacă pentru cei mici,nu strică să încerci să îi atragi şi pe aleile grădinii cu flori,sau să îi implici în activităţile de grădinărit. Obiectele decorative pentru grădină iti permit amenajarea unor colţuri pline de farmec care să se adreseze în acelasi timp celor mari şi celor mici. Băncuţele din piatră naturală,nisipul decorativ colorat,piticii de grădina,cişmelele şi personajele sculpate în piatră îţi dau şansa de a realiza,în diverse colţuri ale spaţiului verde din curtea ta adevărate grădini de poveste în care copiii să regăseasca magia poveştilor.

Pitici grădină Bultei Coperchi

  

Amplasamentul potrivit pentru aceste obiecte de decor pentru grădină ţine de inspiraţia ta,dar nu uita că perdelele verzi din iederă,iarba ornamentală colorată şi arbuştii pitici reprezintă o atracţie în plus pentru micuţii tăi.   

 Grădini englezeşti rustice 

Stilul englezesc de amenajări peisagistice se împarte în două curente mari,cel al grădinilor clasice,caracterizate de modele geometrice aranjate într-o simetrie perfectă,şi cel rustic. Ultimul foloseşte farmecul idilic al naturii într-un joc al imaginaţiei,în care sălbăticia florei este uşor temperată de diverse decoraţiuni care sporesc farmecul acestui tip de amenajare peisagistică. În acest caz,cişmelele,fântânile arteziene de mici dimensiuni şi statuile din piatră naturală pot fi elementul cheie în amenajarea unei grădini englezeşti cu aspect rustic.

Plasează cişmelele şi statuile decorative în zone uşor umbrite şi încărcate de vegetaţie pentru a balansa efectul dat de vegetaţia luxuriantă,cu elemente artistice ale decorului. Către acestea pot fi trasate alei de mici dimensiuni din piatră cu borduri din suporturi de lumânare Mandras. 

Un alt element caracteristic grădinilor englezeşti rustice este configurarea spaţiului în terase. Foloseşte denivelările terenului din grădina ta pentru a da viaţă unei amenajări pe mai multe nivele. Zidurile de sprijin pentru terase şi căile de acces pot fi foarte bine realizate din piatră naturala de râu. Pentru mai multa siguranţă,piatra naturală poligonală poate îmbrăca treptele de piatră din grădina,netezind astfel asperităţile. 

Grădină englezească cu piatră naturală,sursa:betterlivingpatios.com

Grădini englezeşti clasice

 Pentru o grădină englezească clasică,amenajată dupa toate regulile artei,simplele cunoştinte de geometrie deprinse în scoala îţi vor fi de folos. Foloseste jocul subtil al carourilor alternante pentru a da viaţă unui spaţiu pus în perfect balans. Plăcile de ardezie decupate în formă dreptunghiulară şi verdele gazonului proaspăt vor pune în valoarea intrarea într-o grădina clasică. Poţi devia alei din gneis poligonal Homa pe flancuri,folosind florile din grădina pe post de borduri colorate. Punctul focal al decorului poate fi reprezentat de o splendidă gradină arteziană cu decoraţiuni artistice,cum ar fi modelul Fontana Regale cu bazin. Flancarea acesteia cu un gard viu sau cu arbusti topiary va asigura o încadrare perfectă în peisaj.

Dacă ai în plan amenajarea unei grădini,intră pe PiatraOnline.ro  pentru a vedea oferta de piatră naturală şi obiecte decorative pentru exterior. Dacă vrei recomandări şi oferte de la specialiştii în piatră naturală,contactează echipa PiatraOnline.ro aici