5 idei pentru o locuinţă mai eficientă din punct de vedere energetic

1 femeie cu centrala jpg jpeg

Iarna bate la uşă şi, odată cu ea, vine una dintre cele mai neplăcute perioade ale anului pentru cele mai friguroase dintre noi. Putem să ne înfofolim bine, să pornim centrala sau caloriferele la maximum, însă ideile astea nu sunt cele mai sănătoase pentru buget.

Trăim într-o epocă a tehnologiei, a aplicaţiilor inteligente şi a aparaturii eficiente, aşa că nu e dificil să găsim metode prin care să beneficiem de tot confortul locuinţelor noastre fără să consumăm în exces şi, implicit, fără să băgăm mâna prea adânc în buzunar.

Iată câteva idei – unele mai simple şi ieftine, altele mai complexe – care te vor ajuta să cheltuieşti mai puţin şi să obţii maximum de eficienţă energetică acasă.

Schimbă draperiile cu unele groase şi izolează uşile şi ferestrele

Pentru început, trebuie menţionat faptul că, uneori, soluţiile cele mai simple sunt şi cele mai bune. Dacă ai de gând să schimbi draperiile în locuinţă, orientează-te către unele mai groase şi în culori mai închise. În felul acesta, căldura se păstrează mai mult timp în casă, mai ales în nopţile lungi de iarnă.

În apartamentele care nu sunt dotate cu geamuri termopan sau unde sistemele de la ferestre sunt învechite, o soluţie pentru a ţine frigul la distanţă (şi căldura, înăuntru) e amplasarea unor izolatoare din materiale textile pe pervaz sau sub uşi, în special sub cea de la intrare. O locuinţă bine izolată consumă mai puţin, iar pe termen lung rezultatele sunt vizibile.

Alege o centrală termică eficientă

Centrala termică este o opţiune ideală pentru încălzirea unei locuinţe la bloc, însă nu orice echipament este şi eficient. După ani de zile de utilizare, o centrală termică nu mai funcţionează în parametrii optimi. Nu mai vorbim de tehnologie, care evoluează de la un an la altul.

Dacă deţii una veche sau nu ai niciuna instalată în locuinţă, ia în calcul investiţia într-o centrala termica modernă şi eficientă.

Este, într-adevăr, o investiţie majoră, dar pe termen lung îşi va demonstra rentabilitatea, fiind o modalitate excelentă de a reduce cheltuielile cu încălzirea şi cu apa caldă. În acelaşi timp, o centrală termică nouă înseamnă şi emisii de dioxid de carbon reduse cu mult faţă de modelele vechi.

Instalează un termostat inteligent

Dacă vrei să îţi instalezi o centrală termică sau ai deja una, o altă idee bună pentru a face economii în casă este să optezi pentru un termostat inteligent. E vorba despre un dispozitiv care se conectează la centrala termică şi care îi transmite acesteia când e cazul să pornească, în funcţie de temperatura din casă.

Un termostat inteligent poate fi controlat de oriunde prin intermediul telefonului mobil şi foloseşte mai mulţi senzori pentru a stabili când trebuie pornită centrala termică şi pentru cât timp să funcţioneze. Unele modele folosesc inclusiv serviciile unor aplicaţii meteo pentru a ajusta consumul centralei termice în funcţie de temperatura de afară.

Schimbă becurile clasice cu unele mai performante

Deşi becurile clasice cu incandescenţă nu mai sunt produse în multe ţări, din cauza ineficienţei lor, pe piaţă încă se găsesc şi sunt preferate de mulţi, pentru că sunt mai ieftine. Partea proastă e că aceste becuri consumă prea mult şi, pe termen lung, pagubele la bugetul casei se resimt.

Dacă ai asemenea becuri acasă, înlocuieşte-le cu unele tip LED, cu lămpi fluorescente sau becuri cu halogen, care consumă mult mai puţin curent, însă emit o cantitate de lumină echivalentă cu becurile cu filament incandescent. De exemplu, un bec LED care consumă 6,5 waţi luminează la fel de puternic ca un bec de 60 de waţi, cu incandescenţă.

Scoate aparatura din priză atunci când nu o foloseşti

Bineînţeles, nu vorbim aici despre frigider sau despre centrala termică. Într-o locuinţă există, însă, multe aparate electronice şi electrocasnice pe care ne-am obişnuit să le lăsăm în priză. Motivul principal e comoditatea, dar adevărul este că fiecare aparat sau dispozitiv consumă curent chiar dacă nu este pornit.

Potrivit experţilor, consumul pasiv înseamnă aproximativ 10% din factura la curent. De vină sunt televizorul, computerul, prăjitorul de pâine, maşina de spălat, chiar şi uscătorul de păr, dacă îl folosim frecvent. Soluţia cea mai simplă e să le scoatem din priză întotdeauna, imediat ce nu le mai folosim. Dacă ţi se pare obositor să scoţi şi să bagi toată ziua ştechere în priză, o idee este utilizarea unui prelungitor cu mai multe socluri şi cu un buton care întrerupe alimentarea la toate dispozitivele, simultan.

Aşadar, cu investiţii bine gândite, inspiraţie şi un pic de efort şi atenţie, nu e deloc greu să găseşti cele mai bune soluţii pentru a consuma mai puţină energie acasă, protejându-ţi bugetul şi dând o mână de ajutor şi planetei cu ocazia asta.

Sursa foto: Shutterstock



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg