Pot reduce libidoul

Anticoncepţionalele te protejează de o sarcină nedorită, dar pe de altă parte pot reduce dorinţa sexuală. Aceste pastile conţin estrogen – hormoni sexuali feminini - şi progesteron sintetic – hormon care reglează şi stimulează multe funcţii ale organismului -. Cantitatea de estrogen este aceeaşi în toate anticoncepţionalele, însă cel de progesteron diferă. De aceea, progesteronul este responsabil pentru lipsa libidoului. Pentru a rezolva această problemă, medicii le recomandă pacientelor alte pastile care se potrivesc organismului lor sau altă metodă de contracepţie.

Pot apărea neplăceri mai târziu

Cei care spun că sângerarea apare doar atunci când femeile încep să folosească pilulele contraceptive nu sunt bine informaţi. De fapt, această problemă poate apărea şi după câţiva ani în care femeia a folosit această metodă de contracepţie. Această schimbare are loc pentru că hormonii din corp se schimbă odată cu vârsta, ceea ce face ca şi reacţia organismului la anticoncepţionale să se modifice. În cazul în care cantitatea de sânge nu se diminuează de la lună la lună, atunci consultă medicul ginecolog ca să te ajute să găseşti pastilele potrivite.

Ajută femeile la premenopauză

Anticoncepţionalele sunt de mare ajutor femeilor de peste 40 de ani care experimentează primele simptome ale menopauzei precum sângerări neregulate sau bufeuri. Dacă nu eşti fumătoare, nu ai tensiunea ridicată şi nu suferi de diabet, atunci poţi lua anticoncepţionale la menopauză. Acestea îţi reglează sângerarea şi te ajută să scapi de senzaţia de căldură.

Sunt cancerigene

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au inclus anticoncepţionalele pe lista medicamentelor care pot provoca cancer. În urma studiilor, s-a constatat că această metodă contraceptivă poate provoca cancer de sân, cancer cervical sau de ficat. Se pare că femeile care renunţă să mai ia anticoncepţionale timp de 10 ani, prezintă un risc mai ridicat de a se îmbolnăvi de cancer. 

Există şi anticoncepţionale intravaginale

Dacă pastilele luate pe cale orală sunt respinse de organismul tău, nu-ţi face griji pentru că există şi pastile de protecţie intravaginale. Acestea se dizolvă în vagin, însă secretul este să nu iei una singură, ci două, pentru că vaginul nu absoabe pastila atât de bine precum tractul digestiv.