Ce trebuie să ştii despre cancerul ovarian

1 80497 original jpg jpeg

Cancerul ovarian este al cincilea tip de cancer care provoacă cele mai multe decese în rândul femeilor din întreaga lume. În România se raportează anual peste 1.600 de cazuri noi de cancer ovarian şi peste 900 de decese din aceasta cauza. Iată cinci lucruri pe care fiecare femeie trebuie să le cunoască despre această boală.

Toate femeile sunt expuse riscului de cancer ovarian

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la aproape un sfert de milion de femei la nivel global şi este responsabil pentru 140.000 de decese în fiecare an. Este important să fii conştientă de simptomele, factorii de risc şi istoricul familiei, atât pe partea tatălui dumneavoastră, cât şi pe cea a mamei.

Cancerul ovarian, o boală silenţioasă

Cancerul ovarian este cunoscut ca "boala silenţioasă", deoarece, de obicei, nu există simptome până când afecţiunea nu a progresat într-o etapă avansată. Dacă o femeie are unul sau mai multe dintre următoarele simptome mai mult de două săptămâni, este important să discute cu un medic.

- Creşterea dimensiunii abdominale / balonare persistentă;

- Dificultate în a mânca sau te simţi sătulă dintr-o porţie mică de mâncare;

- Dureri abdominale sau pelvine;

- Necesitatea de a urina mai frecvent.

Există o rată de supravieţuire de 5 ani

Rata de supravieţuire variază în funcţie de stadiul şi vârsta la care este diagnosticată boala. Femeile diagnosticate după vârsta de 65 de ani au o rată mai mare de supravieţuire decât femeile mai tinere. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer ovarian în stadiul III au o rată de supravieţuire de cinci ani de aproximativ 34%.

Cancerul ovarian este adesea diagnosticat într-o etapă târzie.

Cancerul ovarian este diagnosticat în mod obişnuit atunci când cancerul este deja într-un stadiu avansat. Femeile întârzie adesea să solicite ajutor de la un medic. Aceasta se poate datora faptului că femeia crede că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei sau indigestiei.

Doar anumite teste depistează cancerul ovarian

Multe femei cred în mod eronat că un test de frotiu cervical (sau un test Papanicolau) va detecta cancerul ovarian. Dar nu este aşa. El detectează modificările pre-canceroase ale celulelor cervicale, care sunt tratate cu mult mai mult succes decât cancerul ovarian. Pentru a detecta cancerul ovarian, este necesară obţinerea unui examen pelvian.