Medicul ginecolog dr. Silviu Istoc ne dezvăluie miturile demontate despre igiena initmă.

1. Şerveţelele umede sunt mai bune decât cele uscate

Alcoolul este substanţa de bază care se foloseşte la fabricarea şerveţelelor umede tocmai pentru a proteja zona intimă de bacterii. Cu toate acestea,se produce distrugerea barierei protectoare,iar flora bacreriană este afectată. Indicate sunt şerveţelele umede cu PH neutru sau uscate,fără parfum,care s-au dovedit a fi cele mai sigure.

2. Toaleta externă se face o dată pe zi

Este adevărat că igiena externă de mai multe ori pe zi poate distruge flora bacteriană,însă gonecologul Silviu Istoc recomandă spălături externe dimineaţa,seara şi după fiecare contact sexual. În timpul menstruaţiei,igiena externă trebuie efectuată de 3-4 ori pe zi.

3. Spălăturile vaginale se fac zilnic

Irigaţiile vaginale trebuie făcute rar,doar la recomandarea doctorului sau după un tratament cu ovule. Spălăturile vaginale frecvente distrug ph-ul florei vaginale şi favorizează apariţia bolilor.

4. Spălăturile vaginale cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic datorită proprietăţilor dezinfectante

Chiar dacă irigaţiile cu bicarbonat de sodiusunt mai puţin agresive,acestea distrug stratul protector pe care secreţiile vaginale le asigur în mod natural şi care ajută flora vaginală să se apere de bacterii.

5. Folosirea absorbantelor zilnice scade riscul infecţiilor

Deşi absorbantele menţin lenjeria curată,acestea nu asigură protecţie împotriva bacteriilor şi,implicit,a aapariţiei infecţiilor.


Citeşte şi:

Igiena intimă:de ce lucuri e bine să ţii cont

5 băi de plante pentru igiena intimă