Efectul contraceptiv al acestei metode locale constă în faptul că substanţa activă clorura de benzalconiu produce gelificarea mucusului cervical şi anihilează acţiunea spermatozoizilor.

Dacă contraceptivele orale au câteva efecte secundare,contraceptivul local Pharmatex prezintă mai multe avantaje:

-Le poţi utiliza în perioada alăptării,fără nicio grijă.

-Le poţi folosi ca metodă de contracepţie de scurtă durată.

-Le poţi folosi dacă suferi de o afecţiune cardiovasculară,hepatică sau de tulburări metabolice şi îţi sunt interzise contraceptivele orale

-Te protejează de bolile cu transmitere sexuală ca Gonocci,Chlamydia,Trichomonas,Hiv,Stafiloco auriu,deoarece conţine subtanţa activă,clorura de benzalconiu,are un puternic efect antiseptic.

-Nu folosi săpunuri obişnuite în igiena intimă înainte de a aplica un contraceptiv local şi nici după ce ai aplicat un ovul cu acţiune antifungică. În aceste combinaţii,contraceptivele Pharmatex  nu mai au efectul scontat. Însă specialiştii îţi recomandă să foloseşti pentru igiena intimă gelurile speciale pentru această zonă,pentru ca acest tip de contracepţie să funcţioneze. 

Contraceptivul local Pharmatex se găseşte în trei forme:cutie cu 6 capsule moi,cutie cu 10 ovule sau tub cu cremă spermicidă pentru 10 utilizări.